Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

V Augustě začíná golfové Masters. Obhajuje Spieth, favoritů je ale více

Augusta - Napínavé dění slibuje 80. ročník golfového Masters, prvního majoru sezony. Obhájcem titulu je Američan Jordan Spieth, ale zálusk na titul si dělá víc hráčů. Na náročném a zároveň překrásném hřišti v Augustě se začne hrát dnes a vítěz se do tradičního zeleného saka oblékne v neděli. Přímý přenos sledujte živě od 21:00 na webu ctsport.cz, později i na porgramu ČT sport, obdobně i v dalších dnech konání turnaje.

Jordan Spieth
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jeff Siner

Vedle světové dvojky Spiethe se letos musí počítat skoro s každým hráčem elitní desítky světového žebříčku. Formu před Masters měl první hráč světa Jason Day z Austrálie a výborně hrál i čerstvý čtyřicátník Švéd Henrik Stenson. Zkompletovat kariérní grandslam se pokusí Rory McIlroy ze Severního Irska, už třetí sako může obléknout Bubba Watson z USA, ale počítat se musí i s jeho krajany Rockiem Fowlerem a Dustinem Johnsonem a s Australanem Adamem Scottem.

"Golfu už nedominuje Tiger Woods a šanci na titul má deset až dvanáct hráčů. Kvalita a vyrovnanost špičky je obrovská," řekl bývalý první hráč světa a trojnásobný vítěz Masters Australan Greg Norman. Přeci jen ale favorizoval krajany Daye a Scotta. "Šokovalo by mě, kdyby se Australan letos nedostal na výsluní." Hlavní pozornost je ale upřena na Spiethe. Dvaadvacetiletý mladík loni vyhrál suverénně se skóre -18, čímž vyrovnal Woodsův rekord turnaje. Prožil pak výtečný rok, ale ten letošní zatím není z jeho strany tak dominantní.

"Moji hru nejvíce ovlivňuje tlak, který si dávám sám na sebe, ale udělal jsem v tomto směru hodně práce," řekl Spieth a před obhajobou si nedělal starosti. "Cítím se líp než loni před turnajem a tohle hřiště prostě miluji. Je nejlepší na světě, a to bez urážky těch ostatních, ale tak to je a doufám, že začnu podobně jako loni," řekl. Jako vítěz dvou turnajů po sobě přijel do Augusty první hráč světa Day. Loňský vítěz majoru PGA Championship je považován možná za největšího adepta na triumf. "Užívám si tu roli a velká konkurence golfu prospívá," konstatoval Day.

McIlroy trefil v tréninkovém kole eso, jamku na jednu ránu. "Nikdy jsem v přípravě neslyšel větší aplaus," smál se. Jinak doufal, že pozornost bude upřena na jeho soupeře, což mu pomůže, aby se stal šestým hráčem, který vyhraje všechny čtyři majory. To dokázali jen Ben Hogan, Jack Nicklaus, Gary Player, Gene Sarazen a Woods. McIlroy nebo Stenson by mohli ukončit čekání na evropského šampiona. Tím se naposledy stal Španěl José María Olazábal v roce 1999.

"Dobrá, tak letos to tedy dokážeme," řekl Stenson s uličnickým úsměvem. Bývalý král FedEx Cupu je považován za jednoho z nejlepších hráčů, kteří dosud nevyhráli ani jeden major. "Míček neví, že jste ránu od výhry, takže to musím zahrát já, abych měl šanci uspět," řekl. Podruhé v kariéře bude na turnaji chybět vítěz čtrnácti majorů Woods, který se od loňského srpna stále zotavuje po další operaci zad. Neobjeví se ani další legenda. Šestaosmdesátiletý Arnold Palmer se omluvil ze zahajovacího odpalu. Ten tak provedou jen Nicklaus s Playerem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články