Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

USA vs. Evropa – Ryder Cup opět strhující?

Medinah (USA) – Byla to jedna z největších golfových bitev uplynulých let. Ryder Cup v roce 2010 vyhráli Evropané nad Spojenými státy nejtěsnějším rozdílem 14,5 ku 13,5 bodu, přičemž se rozhodovalo až na 17. jamce posledního zápasu. Letošní už 39. klání o pohár Samuela Rydera hostí slavný Medinah Country Club a rozuzlení může být opět nervy drásající. Týmy Davise Lova III. a Josého Marii Olazábala se zdají být vyrovnané.

Kapitáni Davis Love III. a José Maria Olazábal pózují s Ryder Cupem
zdroj: Getty Images

Americký kapitán si zahrál o prestižní trofej šestkrát, při posledním Ryder Cupu dělal asistenta Coreymu Pavinovi. Nyní na vítězi dvaceti turnajů PGA Tour Loveovi leží největší díl zodpovědnosti, do hry těch nejlepších ale nechce příliš zasahovat. "Nebudu nejlepším hráčům světa říkat, jak mají hrát, nebudu jim číst dráhy patů. Ale ukážu jim, jak uplatnit jejich talent," prohlásil před časem americký kapitán.

V jeho týmu nechybí vedle stálic Tigera Woodse, Phila Mickelsona také vítěz FedExCupu Brandt Snedeker. Podle amerického kapitána to však není ojedinělý úspěch. "Hrál dobře celou sezonu. Myslím, že všichni, které jsme vybrali, se v nedávné době ukázali ve výborné formě," uvedl Love. "Bude to velmi vyrovnaný zápas. Nevidím jasného favorita," dodal americký kapitán.

Kromě Snedekera se v americkém týmu představí ještě tři nováčci: Keegan Bradley, Jason Dufner a Webb Simpson. Ti si vybojovali účast svými výkony během sezony. Love měl velmi těžké rozhodování při výběru hráčů na divokou kartu. Nakonec se dočkali ještě zkušení Jim Furyk, Steve Stricker a Dustin Johnson.

Američanům by mělo nahrávat dlouhé hřiště, protože tým je plný ranařů. Greeny jsou rychlé  a na přání kapitána byly roughy zastřiženy. "Máme v týmu dlouhé hráče, tak se přece nebudeme trápit míčky 'utopenými' v roughu. Hřiště by mělo být naší výhodou," uvedl Love před turnajem.

Ve prospěch Američanů kromě stoupající formy tradičních opor i nováčků bude hrát také domácí prostředí. "Hrajeme tu znovu proti velmi silnému týmu a hrajeme venku. Davy budou hnát svůj domácí tým, na to se musíme připravit," upozornil kapitán Evropanů Olazábal při prvním setkání se svým protějškem na hřišti v Medinah.

Peníze se točí netočí

Nutno podotknout, že Ryder Cup patří mezi nejsledovanější sportovní události na světě. Před dvěma lety přihlíželo přímo na velšském hřišti Twenty Ten v deštivém počasí 244 tisíc diváků a těsné evropské vítězství sledovaly další miliony u televizních obrazovek. "Ryder Cup je pro fanoušky," řekl Love při nedávné inspekci hřiště. Jeho slova dokresluje i fakt, že hráči nevydělají během třídenního klání ani dolar. Zatímco Snedeker svým triumfem ve FedExCupu získal více než 11 milionů dolarů, výdělek z Ryder Cupu věnují golfisté na charitu.

Hráči na Ryder Cupu:

Za Evropu:

Luke Donald (Anglie)

Sergio García (Španělsko)

Peter Hanson (Švédsko)

Martin Kaymer (Německo)

Paul Lawrie (Skotsko)

Graeme McDowell (Severní Irsko)

Rory McIlroy (Severní Irsko)

Francesco Molinari (Itálie)

Justin Rose (Anglie)

Lee Westwood (Anglie)

Ian Poulter (Anglie)

Nicolas Colsaerts (Belgie)

Kapitán: José Maria Olazábal (Španělsko)

Za USA:

Keegan Bradley

Jason Dufner

Zach Johnson

Matt Kuchar

Phil Mickelson

Webb Simpson

Bubba Watson

Tiger Woods

Jim Furyk

Brandt Snedeker

Steve Stricker

Dustin Johnson

Kapitán: Davis Love III.

Evropané touží navázat na úspěchy z posledních ročníků a upravit nelichotivou historickou bilanci, v níž v součtu s výsledky Velké Británie od roku 1927 vyhráli jen jedenáctkrát. Od roku 2002 však vyhráli evropští hráči čtyři z pěti turnajů.

Olazábal dorazil do dějiště turnaje už v pondělí a kapitánství nadšeně prožívá. "Myslím, že to bude největší výzva v mé kariéře. Mám za sebou celkem slušnou kariéru, ale být kapitánem v Ryder Cupu je něco mimořádného," řekla už před časem španělská golfová legenda.

Evropané se budou moci opřít mimo jiné o světovou jedničku Roryho McIlroye, ale také o trojku Luka Donalda nebo čtyřku Lee Westwooda. "Bude to těsné, ale myslím, že vyhrajeme. Rory září, já a Luke patří do první čtyřky na světě. Paul Lawrie, Sergio Garcia a Peter Hanson nedávno vyhráli. Nicolas Colsaerts a Ian Poulter zvítězili na (jamkovém) World Match Play a Francesco Molinari je 'Pan spolehlivý,'" prohlásil Westwood. "Už dloho jsem neviděl dva týmy s tak kvalitními hráči," dodal Angličan, pro kterého to bude už osmý Ryder Cup.

Američané jasnými favority v Medinah Country Clubu rozhodně nebudou. Poté, co Rory McIlroy vyhrál PGA Championship, Sergio García po čtyřech letech zvítězil na PGA Tour, ukázal se i nepříliš nápadný Paul Lawrie, který na sklonku srpna s naprostým přehledem zvítězil na domácím turnaji Johnnie Walker Championship v Gleneagles.

Ve hře je 28 bodů

Hraje se od pátku do neděle. První dva dny soutěží dvojice, bojuje se o 16 bodů. Vždy ráno je na programu foursome, při kterém hraje každý tým jedním míčem a hráči se střídají po každém úderu, odpoledne pak fourball, při kterém mají oba golfisté vlastní míč a za výsledek na jamce se bere výsledek lepšího z hráčů. V neděli zbývá odehrát 12 singlů v jamkové hře. V neděli vpodvečer by měl být znám vítěz. V případě rovnosti bodů by pohár zůstal v držení posledních vítězů, tedy Evropanů.

Za dva roky se turnaj vrátí zpět do Evropy. Na konci záři 2014 se bude hrát na PGA Centenary Course ve Skotsku.

Hřiště č. 3 v Medinah Country Clubu

- autorem návrhu je Tom Bendelow

- par hřiště je 72

- nyní měří úctyhodných 7,657 yardů (7,002 m)

- vousatý rekord (z roku 1930) 63 ran drží Harry Cooper

- asi nejznámější jsou tři vodní jamky: č. 2, 13 a 17

- hřiště hostilo pět majorů: 3x US Open v letech 1949, 1975, 1990 a 2x PGA Championships v letech 1999 a 2006 – zajímavostí je, že vždy vyhrál Američan

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články