Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Teprve začínáme. Hranice jsou rozhodně výš, hlásí Napoleaová a cílí na LPGA i olympiádu

Roste v Česku golfistka světové úrovně? Kristýna Napoleaová věří, že úspěchy z uplynulých týdnů jsou předzvěstí dnů budoucích. Hráčka, která se nedávno blýskla druhým místem na turnaji nejvyššího evropského okruhu LET v Saúdské Arábii, by se jednou ráda prosadila v elitní americké sérii LPGA, vyhrávala majory a stala se světovou jedničkou. Už za dva roky by mohla napodobit Kláru Spilkovou a představit se na olympijských hrách v Paříži.

Kristýna Napoleaová
zdroj: twitter.com/PGA Czech Republic

Po zmíněné "bedně" v Saúdské Arábii obsadila dělenou devátou příčku v jihoafrickém Johannesburgu a cutem prošla také Kapském Městě (63.).

"Teprve začínáme. Hranice jsou rozhodně výš. Je to super začátek a uvidíme, co bude dál. Je teprve březen a duben," řekla Napoleaová po příletu do Česka. "Je to o tom pokračovat v tom, co děláme. Malé kroky vedou k velkým úspěchům." 

Malé plány rozhodně nemá. Letos by se chtěla pevně usadit na okruhu LET, vybojovat si plnou kartu pro příští rok, kvalifikovat se na některý ze čtyř zbývajících majorů a dále se posouvat světovým žebříčkem, ve kterém poskočila o 445 míst na současnou 324. pozici.

Čím výš v pořadí bude, tím větší bude mít šanci na olympiádu v Paříži. "Věřím, že to není tak daleko, ale je to hodně práce. Snad toho docílíme," doufá golfistka, o kterou pečuje mezinárodní tým. Trénuje v Dubaji pod vedením Ira Jamieho McConnella, Angličan Karl Morris se stará o její psychiku a z britských ostrovů má i kondičního trenéra a kouče na patování.

Sport
zdroj: ČT4

Olympiáda je jedním z cílů Napoleaové, ale ne největší. "Rovnou říkám, že chci na LPGA, a doufám, že v budoucnu budu jedničkou," prohlásila odhodlaně. Napodobit by tak mohla své vzory, třeba sestry Kordovy či Angličanku Georgii Hallovou, s kterou si zahrála v Saúdské Arábii. "Ráda bych se jednou dostala na jejich úroveň. Nebojím se toho." 

Vzhlížela i k dlouholeté české jedničce Kláře Spilkové. A byla mile překvapená, když od ní dostala nečekané blahopřání. "Vždycky jsem ji měla za vzor. Všichni víme, že je to průkopnice dámského golfu v České republice. Hrozně si její podpory vážím," děkovala Napoleaová.

Fotbalová kariéra v reprezentaci je minulostí

Před golfem hrávala fotbal, a ač je pro ni uzavřenou kapitolou, srdce fotbalistky nezapře. A za mnohé mu vděčí. "Rozhodně za disciplínu ze Sparty a z reprezentace. Myslím, že co jsem dostala za základ, ať už od paní (Hany) Haniakové, nebo z celého realizačního týmu, tak to bylo neuvěřitelné a díky tomu jsem tam, kde jsem," uvedla Napoleaová. Zvyknout si jen musela, že v golfu hraje sama za sebe. "Už chyby nemůžu svádět na zbylých deset spoluhráček," smála se.

Na dva tři dny doma odloží hole do kouta, ale brzy se vrátí k tréninku. Za necelé tři týdny vyrazí na dva turnaje LET do Austrálie. "Moc se tam těším, nikdy jsem tam nebyla. Bude to náročnější cestování, hned potom přelítám na turnaj do Madridu, ale máme to tak naplánované. Zatím se nám plány vyplatily, takže další program bude vypadat stejně," dodala.

Golfový žebříček k 4. dubnu (v závorce předchozí umístění):

Muži: 1. (1.) Scheffler (USA) 8,22, 2. (2.) Rahm (Šp.) 8,06, 3. (3.) Morikawa (USA) 7,67, 4. (4.) Hovland (Nor.) 7,48, 5. (5.) Cantlay (USA) 6,95, 6. (6.) Smith (Austr.) 6,86, 7. (7.) Thomas 5,65, 8. (8.) D. Johnson (oba USA) 5,49, 9. (9.) McIlroy (Sev. Ir.) 5,41, 10. (10.) Schauffele (USA) 5,27, ...440. (429.) Lieser (ČR) 0,34.

Ženy: 1. (1.) Ko Čin-jong 9,78, 2. (2.) N. Kordová (USA) 8,70, 3. (3.) Koová (N. Zél.) 6,27, 4. (4.) Leeová (Austr.) 5,41, 5. (5.) Tchitikulová (Thaj.) 5,39, 6. (6.) Pak In-pe (Korea) 5,15, 7. (7.) Kangová (USA) 5,03, 8. (12.) Thompsonová (USA) 4,99, 9. (8.) Kim Si-jong (Korea) 4,93, 10. (10.) Hendersonová (Kan.) 4,86, ...285. (284.) Spilková 0,35, 324. (326.) Napoleaová (obě ČR) 0,29.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články