Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spilková: Stěhování na Floridu bylo asi nejlepší rozhodnutí v životě

Po průlomové sezoně má před sebou Klára Spilková další těžkou zkoušku. V první sezoně v Ladies PGA, kam se jí podařilo kvalifikovat, se chce napevno zabydlet mezi ženskou golfovou elitou. Kvůli vysněné soutěži ale musela nejlepší česká prefesionálka mimo jiné opustit rodnou Prahu a přesídlit na Floridu. Toto rozhodnutí si ale zpětně velmi pochvaluje.

Klára Spilková
zdroj: AP autor: Nam Y. Huh

Spilková si na podzim vybojovala stálé místo v ženské PGA Tour a má za sebou první dva turnaje v Austrálii. "Hlavní rozdíl je v úrovni hráček, které jsou tady opravdu top, a je to hodně znát. V minulosti jsem ale měla možnost startovat na některých turnajích i majorech, takže to pro mě úplně nové nebylo," říká Spilková.

Ve finále kvalifikace v severokarolínském Pinehurstu do pátého kola vedla a nakonec skončila čtvrtá. "Měla jsem štěstí, že jsem si na začátku vytvořila náskok. Samozřejmě jsem byla nervózní, ale právě pod tlakem podávám ty nejlepší výkony. Dokázala jsem tak hrát vyrovnaně celých osm kol," hodnotí Spilková.

Osmikolové Q-Series je pro hráčky velmi náročné zejména po fyzické stránce. "Naštěstí jsem měla dost natrénováno, takže jsem si po kole vždycky dala jen lehký trénink na pocit a jela si na hotel odpočinout. A také dělat něco jiného než golf, protože ty tři týdny byly těžké i na psychiku," přiznává česká golfová jednička.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport: Klára Spilková

Konkurence v LPGA je velmi tvrdá a prostředí pro někoho až nepřátelské. Spilková to ale tak nevnímá. "Mám štěstí v tom, že si ráda dělám přátele a vždycky se kolem mě vytvoří skupina fajn lidí. Se spoustou hráček se dobře jde i ve flightu po hřišti a zejména Korejky jsou velmi skromné. Ale asi bych nedokázala být na Tour a být tam v nějaké uzavřené bublině," domnívá se Spilková.

Kvůli účasti v elitní ženské sérii se česká reprezentantka přestěhovala do Sarasoty na Floridě. "Poté, co přítel přišel s tím, že odjede se mnou, to nebylo ani složité rozhodování. Samozřejmě jsem se toho vnitřně trochu bála, protože to tady mám ráda a v Praze jsem se vždycky cítila doma. Ale bylo to asi nejlepší rozhodnutí v životě, protože tam mám neskutečný klid na to, co chci dělat. A taky možnost začít úplně znova," konstatuje Spilková.

Publicitu má sice ráda, ale po úspěchu v kvalifikaci toho bylo i na ni trochu moc. "Když jsem potom přiletěla do Ameriky, tak jsem cítila takový ten vnitřní klid. A že tohle je to nejlepší, co pro sebe mohu v tuhle chvíli udělat. A z hlediska golfu se těším, že budu létat domů na Floridu a ty lety budou mít maximálně do pěti hodin. Doteď jsme létali třeba dvacet hodin i víc, takže se těším, že si víc odpočinu," uzavírá čtyřiadvacetiletá česká golfistka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články