Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Spilková průkopnicí: Motivuje mě být tou první. Doufám, že další hráčky přijdou

Klára Spilková vyrazila na začátku roku do Ameriky s nadšením. Přesně ale netušila, co ji za Atlantikem čeká. Jako první Češka v elitní golfové sérii prošlapává cestu i případným následovnicím. To je pro ni velká motivace. V nadcházejícím roce má vedle LPGA další velký cíl: podruhé v kariéře si zahrát na olympiádě.

"Kdybych to možná věděla, tak bych do toho nešla," řekla upřímně po golfovém galavečeru, na kterém se stala nejlepší českou profesionálkou roku.

Mladé české hráčky opakují, že chtějí na Spilkovou navázat a hrát jednou LPGA. "Dřív říkaly, že chtějí na LET (evropský okruh), a teď na LPGA. To je dobře. Jsme pořád malá golfová země a je důležité ukázat, že to jde. Stojí to moc úsilí a práce, ale když máte srdce, tak se dá všechno," řekla Spilková.

Je průkopnicí. Jako první se dostala na okruh LET, kde jeden turnaj vyhrála. Nyní je první Češkou na LPGA. "Beru to jako velkou výhodu, protože mě motivuje být tou první. Doufám, že další hráčky přijdou, ale pro mě je velkou motivací být u nás první a třeba i jednou ve světě," podotkla s úsměvem.

Úspěch se ale nerodil zdaleka lehce

Ze stěhování do USA měla Spilková v minulosti obavy a přiznala, že si musela na nový životní styl zvyknout. "Bylo to pro mě velký vystoupení z komfortní zóny, kterou jsem tady měla. Moje hlava to furt nechtěla. Trošku mě to hodilo zpátky, ale to bylo moc dobře. Bylo to velké sebepoznávání," ohlédla se Spilková za rokem 2019.

Ke konci sezony nabyla dojmu, že se rozkoukala a zvykla si. "Že si všechno hezky sedlo. Musela jsem se naučit, jak všechno zorganizovat, a většinou jsem na to byla sama. Chvíli to trvalo, ale nejdůležitější je, že jsem si tím prošla."

Klára Spilková
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Glenn Yoza

Ze čtrnácti turnajů prošla pětadvacetiletá Spilková na LPGA cutem jen pětkrát. Dva měsíce navíc kvůli únavě a vyčerpání po přechozené nemoci vynechala a příslušnost na okruhu i v příštím roce si zajistila stejně jako loni zvládnutou kvalifikací.

Nejlépe zahrála na Havaji, kde obsadila 32. místo. Po golfové stránce zjistila, že skvělou musí mít každou ránu. "Není skulinka, kterou je možno v tréninku vynechat. A je to hodně o hlavě. Musíte si hodně věřit a mít v sobě, že na to máte, i když se zrovna nedaří. A poslední měsíce jsem to tam měla," uvědomila si.

Tokio velkou motivací

Nyní po odpočinku začíná s tréninkem. Dál bude mít realizační tým v Česku a zároveň v USA, který rozšíří o nového trenéra, jehož jméno teprve oznámí. "Uvědomila jsem si, že musím mít tým tam i tady. Jinak to nejde," konstatovala.

Sezonu možná zahájí v druhé půlce ledna na Floridě, ale nemá jisté, že se do startovního pole vejde. Určitě by měla hrát v únoru dva turnaje v Austrálii. "Věřím, že začátek sezony bude dobrej, ne-li skvělej," řekla sebevědomě.

Velkou výzvou jsou pro Spilkovou olympijské hry v Tokiu. "Určitě se tam chci dostat a zahrát, jak nejlíp umím," řekla. Na olympiádu pojede šedesát hráček a Spilková je v redukovaném pořadí aktuálně na 56. místě. Žebříček se uzavře 29. června. Na hrách v brazilském Riu de Janeiro v roce 2016 obsadila 48. místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články