Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Spilková: Chci na olympiádě nést vlajku, takže budu muset asi vyhrát

Praha – Pokud se jí povede kvalifikovat do Ria, což by pro ni za současných podmínek neměl být problém, Klára Spilková by si na letní olympiádě ráda splnila jeden velký sen, nést českou vlajku. Uvědomuje si ale, že cesta k tomu nebude jednoduchá. "Ale když vyhraju, tak ji třeba ponesu," řekla se smíchem Spilková, která turnaj pod pěti kruhy staví na úroveň majorů.

Klára Spilková
zdroj: ČTK autor: Němeček Pavel

"Těším se na všechno," řekla dvacetiletá Spilková. "Chtěla bych držet vlajku, ale nevím, jestli se mi to povede. Asi ne, ale když to napíšete, tak to třeba někdo vyslyší," smála se jediná česká pravidelná účastnice nejvyššího evropského okruhu LET.

Na hrách v Londýně 2012 nesl na zahájení vlajku badmintonista Petr Koukal, o čtyři roky dříve vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová. Na konci letních či zimních her poslední dobou většinou drželi českou zástavu medailisté. Senzační úspěch by Spilkové mohl její přání vyplnit. "Přesně tak. Vyhraju a ponesu ji," řekla.

Golf se v Brazílii představí na olympijských hrách poprvé od roku 1904. "Jako golfisti jsme nikdy nepřemýšleli, že pojedeme na olympiádu. Teď se to stalo a oni vám říkají, ty pojedeš na olympiádu. Na to jsem se nikdy nepřipravovala," uvedla.

"Život olympionika asi bude něco nového. Už jsem slyšela hodně názorů od různých lidí, co mám předtím dělat, co nemám, takže uvidíme," řekla Spilková. Rady dostávala třeba od sjezdaře Ondřeje Banka, účastníka čtyř olympiád. "Říkal mi: Udělej si tam hlavně pohodičku. Myslím si, že se z toho člověk hlavně nesmí předtím asi úplně zbláznit."

V Jižní Americe si zahrála v Argentině před pěti lety amatérské mistrovství světa. Očekává, že to v Riu bude podobné jako tehdy v Buenos Aires. "Musíte si dávat pozor na kabelky, foťáky a nejlépe chodit ven jen přes den. Trenérovi ukradli ve dne hodinky z ruky. Přijeli k němu na motorce, trvalo to asi půl minuty," vzpomínala.

Pro olympiádu vyrostlo osmnáctijamkové hřiště v resortu Reserva de Marapendi, vzdáleném 4,5 kilometru od olympijské vesnice. Spilková by si ráda zahrála testovací turnaj, který by měl být v polovině listopadu. "Hrozně bych si to tam chtěla vyzkoušet, abych si to osahala. I atmosféru, aby mě to nepřekvapilo," řekla.

O své účasti na olympiádě mluví přesvědčivě. V redukovaném žebříčku pro Rio je na 42. místě, přičemž se kvalifikuje šedesátka golfistek. "Pořád musím hrát dobře, jako hraju teď. A to budu hrát, takže to je prostě jasné, že tam pojedu. I když samozřejmě na sto procent to jasné není," uvedla Spilková. Jasno bude 11. července příštího roku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články