Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Scheffler uhájil vedení a oblékl si poprvé zelené sako, Woodse vyprovázel aplaus

Světová jednička Scottie Scheffler získal svůj první major titul. Do finálového kola v Augustě vstupoval s náskokem tří ran před Australanem Cameronem Smithem, s přehledem si ho pohlídal a Masters uzavřel s deseti ranami pod par. Druhé místo nakonec obsadil Rory McIlroy ze Severního Irska (-7), pětinásobný šampion turnaje Tiger Woods skončil daleko za nejlepšími. Úspěchem byl pro něj nicméně fakt, že si po loňské vážné autonehodě vůbec poprvé zahrál.

Pětadvacetiletý Američan Scheffler dokázal jako pátý hráč v historii triumfovat v roli světové jedničky a získal odměnu 2,7 milionu dolarů.

Vedl od druhého kola a v koncovce měl takový náskok, že si mohl dovolit čtyři paty na závěrečné jamce. Triumfoval před McIlroyem, který se ve finále blýskl kolem za -8.

"Možná jsem vypadal klidně, ale byl to dlouhý a náročný den. Měl jsem štěstí, že jsem se dostal do pozice, že jsem to měl pod kontrolou a nemusel se starat, jak hrají ostatní," řekl Scheffler.

"Nedokážu popsat, co pro mě znamená, že se sem můžu vracet celý život," radoval se z celoživotního členství v klubu Augusta National, které jako každý vítěz automaticky získal.

Scheffler vyhrál i díky tomu, že mu nosil hole zkušený Ted Scott, kterého před sezonou přemluvil ke spolupráci. Scott se stal pátým caddiem, který se podílel na třech výhrách v Augustě. V letech 2012 a 2014 uspěl s Bubbou Watsonem.

"Vidět tyhle chlapíky tak zblízka je úžasné. Mám štěstí, že můžu být součástí jejich úspěchů," řekl Scott. Se Schefflerem bude i za rok při obhajobě, protože vidět hráče oblékat se do zeleného saka je návykové. "Naprosto," kývl Scott.

Třetí Smith, jenž se na začátku závěrečného dne dotáhl na jedinou ránu za Schefflera, naděje "utopil" úderem do vody na dvanácté jamce a triple bogey.

"To byl prostě hodně špatný švih. Můj nejhorší v turnaji a bohužel zrovna v nejméně vhodnou chvíli. Poučím se a vrátím se silnější," řekl letošní vítěz The Players, s kterým skončil třetí šampion britského The Open z roku 2019 Shane Lowry z Irska.

Životní kolo v neděli zahrál McIlroy. Na pětiparové třináctce zaznamenal eagle a závěrečné z šesti birdie zahrál po parádní ráně z bunkeru (písečné překážky).

"S větší radostí jsem tady ze hřiště ještě neodcházel. Odehrál jsem skvělé kolo," usmíval se McIlroy, který v roce 2011 neudržel ve finálovém kole na Masters náskok čtyř ran.

Druhé místo je jeho nejlepší výsledek a dává mu šanci do budoucna, že by přeci jen mohl jednou zkompletovat sbírku titulů ze všech majorů.

Šestačtyřicetiletého Američana Woodse (+13) vyprovodil ze hřiště aplaus. Lehce kulhající bývalý první hráč světa odcházel s úsměvem, což by se jindy po podobně nevalném výsledku nestalo.

"Ještě před měsícem jsem nevěděl, jestli tohle dokážu," řekl Woods. Před čtrnácti měsíci málem po havárii u Los Angeles přišel o pravou nohu. Tři měsíce pak ležel v nemocnici. Proto jeho start v Augustě vzbuzoval takovou pozornost. "Bylo to pozitivní a mám před sebou hodně práce," doplnil Woods po čtyřech kolech na legendárním hřišti na Magnolia Lane.

Turnaj hrál počtyřiadvacáté a užíval si podporu obecenstva. "Byl to neuvěřitelný pocit. Snažil jsem se hrát co nejlépe, což jsem úplně nedokázal. Měl jsem ošklivá kola, ale cítit tu energii od diváků je úžasné a jsem vděčný," pronesl patnáctinásobný vítěz turnajů major.

Bylo vidět, že zdaleka není v ideálním zdravotním stavu. Druhý den sice působil energicky, ale postupně fyzicky odpadl, zvláště pak v sobotním chladu. Prozradil, že fyzioterapeuti dávali jeho tělo dohromady po každém kole. "Každou noc. A každý den byl novou výzvou."

"Jsou dny, kdy to je těžké, někdy se cítím dobře a hraje se lépe, ale je více náročnějších dnů. Musím si projít i nepříjemnými věcmi, tak to je. Náročná byla každý den rehabilitace, třeba ledové bazény několikrát za den, ale mám kolem sebe skvělý tým," dodal Woods.

Masters, golfový turnaj kategorie major v Augustě v USA (par 72, dotace 15 milionů dolarů):

1. Scheffler (USA) 278 (69+67+71+71), 2. McIlroy (Sev. Ir.) 281 (73+73+71+64), 3. Smith (Austr.) 283 (68+74+68+73) a Lowry (Ir.) 283 (73+68+73+69), 5. Morikawa 284 (73+70+74+67), 6. Zalatoris (oba USA) 285 (71+72+75+67) a Conners (Kan.) 285 (70+73+72+70), 8. Thomas (USA) 287 (76+67+72+72) a Im Song-če (Korea) 287 (67+74+71+75), 10. Schwartzel (JAR) 288 (72+69+73+74) a Champ (USA) 288 (72+75+71+70), ...47. mj. Woods (USA) 301 (71+74+78+78).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články