Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Povedené poslední kolo přisoudilo zelené sako Španělu Rahmovi

Králem letošního golfového Masters je Španěl Jon Rahm. Vítěz čtyř letošních turnajů přitom vstupoval po nedělních dopoledních dohrávkách do závěrečné části turnaje na hřišti Magnolia Lane se ztrátou dvou ran na vedoucího Brookse Koepku. V posledním kole ale nahrál na svého konkurenta šest ran a triumfoval s celkovým skóre 12 pod par. 

Je nám líto, video expirovalo.
Španělský golfista Rahm vyhrál poprvé Masters

Rahm začínal finálové kolo s odstupem dvou ran na vedoucího Brookse Koepku, zahrál přesněji a Američana porazil o čtyři rány. Koepka se dělí o druhé místo s krajanem a dalším hráčem působícím na sérii LIV Golf Philem Mickelsonem, který zapsal nejlepší závěrečné kolo za -7 a je v 52 letech nejlépe umístěným hráčem nad 50 let v historii turnaje.

Před Rahmem ovládli Masters dvakrát Ballesteros i José María Olazábal a naposledy před šesti lety Sergio García. "Hodně to pro mě a pro španělský golf znamená. Získal jsem desátý španělský major, jsem čtvrtý vítěz Masters, to je neuvěřitelné," zářil Rahm, jenž po posledním patu slavil na hřišti s manželkou a dětmi i otcem. Později ho objal v zeleném saku oblečený Olazábal.

Osmadvacetiletý Rahm slavil svůj druhý titul na majoru, poprvé se radoval v roce 2021 na US Open. Letos už má na kontě celkem čtyři turnajové tituly z okruhu PGA.

"Nikdy jsem si nemyslel, že cestou za výhrou budu brečet, ale tentokrát jsem tomu byl na osmnácté jamce hodně blízko. O tomhle všichni sníme," řekl Rahm. V čele žebříčku vystřídá Američana Scottieho Schefflera, který v roli obhájce skončil na děleném desátém místě.

Rahm se dostal do vedení před nejistého Koepku na první devítce finálového kola a na druhé si jistě došel pro výhru. "Tohle vítězství je pro Seva. Byl tam nahoře pro mě," děkoval Rahm Ballesterosovi, který vyhrál podruhé Masters před 40 lety. "Historie je jedním z důvodů, proč hraju golf. A Seve je toho velkou součástí. Tohle všechno má pro mě velký význam," řekl Rahm.

Vzhledem k nepříznivému počasí ve druhém a třetím kole a zpoždění turnaje odehrál Rahm v neděli celkem 30 jamek. Celý den udržel koncentraci a naplnil předpoklad, že jednou bude vyhrávat velké turnaje a patřit ke špičce. "Bylo to jasné, už jako mladý to měl v sobě," uvedl Mickelson, jehož mladší bratr trénoval Rahma na univerzitě v Arizona State.

Koepka naopak neděli nezvládl, na čtvrté kolo potřeboval 75 ran, tři nad par hřiště. "Je to zklamání. Nehrál jsem dost dobře, ale neměl jsem pocit, že bych toho udělal zas tolik špatně. Jen jsem neměl štěstí na dobré odrazy," řekl vítěz čtyř majorů Koepka. Kdyby se hrálo na tři kola jako turnaje na LIV Golf, tak by Američan vyhrál. Takhle si musí na zelené sako počkat.

Závěrečné kolo bylo právě i soubojem o titul mezi hráči PGA Tour a kontroverzní Saúdskou Arábií financovanou sérií LIV Golf. O čtvrté místo se mimo jiné dělili někdejší vítězové Masters Jordan Spieth (PGA Tour) a Patrick Reed (LIV Golf). "Tenhle turnaj není o tom, kdo jaký turnaj hraje. Hráči hrají po světě různé okruhy a tady se potkávají ti nejlepší," řekl Mickelson.

Letošní 87. ročník nedohrál Tiger Woods. Pětinásobný vítěz, který se loni na Masters vrátil na turnaje po vážné autonehodě, při které málem přišel o nohu, nenastoupil do nedělní dohrávky třetího kola, protože měl problémy s patní ostruhou.

Výsledky Masters:

1. Rahm (Šp.) 276 (65+69+73+69), 2. Mickelson 280 (71+69+75+65) a Koepka 280 (65+67+73+75), 4. Spieth 281 (69+70+76+66), Henley 281 (73+67+71+70) a Reed (všichni USA) 281 (71+70+72+68).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články