Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

"Outdoorové" sporty se dočkají zmírnění vládních restrikcí

Nouzový stav v souvislosti s koronavirovou pandemií do značné míry ochromil sportovní aktivity. Už více než tři týdny jsou uzavřená veškerá vnitřní i venkovní sportoviště. To by se ale nyní mělo alespoň částečně změnit. K udělení výjimky se upínaly zejména individuální venkovní sporty, které neměly mít i se současnými přísnými hygienickými podmínkami problém fungovat. Ve Studiu ČT sport se na tom shodli předsedové tenisového a cyklistického svazu i golfové asociace. Tento i další rozhovory najdete nově také v audio verzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. V úterý od 12:30 bude hostem lékař Miloš Barna.

Jedním ze sportů, u kterého se čekalo zmírnění restrikcí mezi prvními, byl bezesporu golf. "Máme připravenou změnu pravidel, která umožní pohyb i v současné situaci. Naši členové jsou zvyklí pravidla respektovat, takže pro ně nebude problém, když budou dočasně o něco tvrdší. Po posledních třech týdnech a při současném pěkném počasí budou rádi, že vůbec na green mohou," neobává se problémů předseda golfové asociace Zdeněk Kodejš.

Vzhledem k tomu, že znovu se začalo hrát v Dánsku a brzy by se měla otevřít i německá a rakouská hřiště, čekal Kodejš stejný scénář i u nás. "Základem je omezení flightu na dvě osoby, povinné nošení roušky a delší odstupy po startu, zhruba deset minut mezi jednotlivými flighty. Do vozítek bude smět jen jeden hráč a bude zakázáno dotýkat se jamkových tyčí," vyjmenovává základní změny Kodejš.

Je nám líto, video expirovalo.
Česká vláda rozvolňuje pravidla pro rekreační sportování

Specifická byla situace v cyklistice. Ta představuje jednu z mála možností úniku do přírody a cyklostezky zažívají s příchodem jara nápor. Při jízdě je navíc riziko přenosu infekce minimální.

Český svaz cyklistiky už připravuje první závody a věří, že by se některé mohly odjet už do léta. "Momentálně hledáme vhodné lokality. Jezdilo by se individuálně s tím, že by se časy porovnávaly on-line," vysvětluje předseda Petr Marek.

Pouze na rozhodnutí vlády čekaly i tenisové kluby a areály. "Na jarní sezonu bychom byli připraveni tak jako tak. A jak vnímám hlasy uvnitř tenisového hnutí, tak všichni jsou nažhaveni vyběhnout na antuku, jen jak to bude možné," říká předseda tenisového svazu Ivo Kaderka.

Omezení se výrazně dotýkají i profesionálů, kteří nejenže mohou trénovat jen omezeně, ale chybějí jim zejména zápasy. "Máme už teď připravenou šňůru akcí, do které mohou hráči naskočit. Zatím bez diváků, ale alespoň s internetovými přenosy. Začneme turnajem pro osm mužů ve Stromovce a vrcholem by měly být společné akce se Slováky, jen co se otevřou hranice. Stále jsme připraveni spustit v původních termínech i soutěže družstev," ujišťuje Kaderka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články