Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Masters začaly. Haas vede o ránu před obhájcem Scottem

Augusta (USA) - Americký golfista Bill Haas zahrál v Augustě poprvé kolo pod 70 ran a díky skóre -4 se po prvním dni Masters usadil v čele turnaje. O úder zpět je Australan Adam Scott, jenž na prvním majoru sezony obhajuje loňské vítězství. Dařilo se překvapivě i nováčkům. Letošní 78. ročník turnaje v Augustě začali výborně hned tři debutanti - Američané Kevin Stadler a Jimmy Walker se Švédem Jonasem Blixtem jsou díky shodnému skóre -2 po úvodním kole na pátém místě. Přímý přenos druhého dne vysílá ČT sport a náš web od 21:00.

Golfista Bill Haas
zdroj: ZUMA autor: Jeff Siner

Bývalý vítěz FedEx Cupu Haas, jehož prastrýc Bob Goalby získal zelené sako pro vítěze Masters v roce 1968, sice začal bogeym hned na první jamce, ale pak hrál výtečně. Zapsal si ještě jedno bogey, ale především šest birdie. "Birdie na osmnáctce už byl bonus, ale zahrál jsem několik povedených patů," řekl jednatřicetiletý Haas. Po prvním kole vedl i minulý týden v Houstonu, ale skončil sedmatřicátý. "Máme před sebou ještě mnoho golfu, nesmím moc očekávat," řekl Haas, který má nového caddieho. Místo bratra mu hole nosí zkušenější Scott Gneiser.

Spolu se Scottem, který se může stát čtvrtým hráčem, který obhájí titul, jsou na druhém místě Američan Bubba Watson a Jihoafričan Louis Oosthuizen. Jeden z favoritů Rory McIlroy ze Severního Irska zahrál na úvod 71 ran a dělí se o 12. místo. Scott, první australský vítěz Masters, mohl po 1. kole i vést, ale vedle pětice birdie odešel z tříparové dvanáctky s double bogey. Jeho odpal totiž trefil svah a sjel do vody. "Diváci mě přivítali skvělým potleskem a já pak zahrál svoji nejhorší ránu dne," řekl Scott. "Důležité jsou pro mě pětipary a na těch jsem nehrál nejlépe, přesto mám 69, což znamená, že jsem odehrál kvalitní kolo," pochvaloval si.

Je nám líto, video expirovalo.
Masters 2014

Na dohled čela jsou mimo jiné pátí Američané Jimmy Walker, letos vítěz tří turnajů a vedoucí muž FedEx Cupu, i jeho zkušený krajan Brandt Snedeker. Naopak nedařilo se Philu Mickelsonovi. Trojnásobný vítěz Masters zahrál čtyři nad par a výkonem 76 zaznamenal nejhorší výkon z 1. kola v Augustě, což ho průběžně řadí na 67. místo.

"V posledních letech platilo pravidlo, že šampioni byli po prvním kole do desátého místa," uvedl golfový expert a spolukomentátor ČT Čeněk Lorenc.

První kolo se povedlo debutantům

Naposledy se jako nováček do zeleného saka pro vítěze Masters oblékl domácí Fuzzy Zoeller v roce 1979. Před ním to dokázal při prvním ročníku v roce 1934 Horton Smith a rok nato další Američan Gene Sarazen. Letos je naděje, že je někdo napodobí. "Letos je rekordní počet 24 nováčků. Šance na vítězství tady je, na druhou stranu Augusta favorizuje zkušenost," zdůraznil Lorenc.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Čeněk Lorenc o golfovém Masters

Stadler, jehož otec Craig ovládl Masters v roce 1982, díky 70 ranám chvilku první kolo dokonce vedl. Stejně dobře zahráli Blixt a vedoucí muž FedEx Cupu Walker, který se blýskl čtyřmi birdie v řadě. "Trefoval jsem míček výborně a dokázal se vyvarovat třípatů, takže mám za sebou dobrý den," pochvaloval si svůj debut Stadler, vítěz únorového Phoenix Open. "Ale v dalších třech dnech bude hřiště těžší a těžší."

A co slibuje Augusta pro příští dny? "Předpověď je ideální až do konce turnaje. Bude sluníčko a zároveň bude foukat vítr. Hřiště bude ještě sušší, než bylo," nastínil Lorenc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články