Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Lieser posunuje na evropském okruhu české hranice. Vyhovuje mi, když nemusím hrát tolik turnajů, říká

Ondřej Lieser poslední dva roky naplňuje předpoklady a na evropské scéně posunuje české hranice. S rodinným i sponzorským zázemím a možná i díky koronaviru vylepšil v červenci 13. místem maximum tuzemského golfisty na European Tour a o víkendu byl na turnaji evropské druhé ligy Challenge Tour ránu od play-off a skončil čtvrtý.

Golfista Ondřej Lieser
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Jsou to moje dva highlighty sezony a rozhodně velký úspěch," řekl Lieser. Po nedělním turnaji v Itálii se posunul na 21. místo pořadí Challenge Tour a jako první Čech si může zahrát listopadové finále série na Mallorce. Předtím ještě čekají golfisty dva turnaje v Cádizu.

"Dostat se mezi nejlepší pětačtyřicítku roku by byl velký úspěch. Doufejme, že turnaje vůbec budou, že nás tam pustí," poukázal Lieser na situaci s koronavirem.

Zatím má čas nabírat síly a energii s rodinou, kterou zmiňuje na prvním místě, když odpovídá na otázku, co stojí za jeho vzestupem.

"Jsem dva roky ženatý, dcera úžasně roste. Když je osobní život v pořádku, tak se to odráží ve hře. Bez rodiny bych tady neseděl," zdůraznil.

Klid mu od loňska dodává i spolupráce se společností Golf Geum Technology. "Starají se o mě a mám to o hodně snazší," řekl Lieser.

Roční náklady nechtěl přesně vyčíslit. "Dá se říct, že jeden turnaj přijde na dvacet tisíc. V Rakousku to může být míň, když letíme do Afriky, tak zase mnohem víc," řekl.

Třetím kamínkem zapadajícím do mozaiky vedoucí k jeho výsledkům jsou i omezení kvůli nemoci covid-19. Turnajů je letos málo a mezi nimi jsou velké pauzy, což ale devětadvacetiletému hráči nevadí.

"Nejsem typ, který hraje třicet turnajů za sebou. Spíš si vybírám, co hrát, a mezi tím se připravuji. Díky koronaviru je turnajů míň, což mi vyhovuje, že nemusím hrát tak často a jsem schopen se naladit."

Po určitém vyhoření před čtyřmi lety začal svůj rozlet loni. Na Pro Golf Tour splnil svůj cíl, skončil celkově do pátého místa, čímž získal kartu na Challenge Tour. "A vidím, že se tady daří i klukům, kteří tam byli se mnou. To mi pomáhá," podotkl Lieser.

Úspěchy mu pomáhají k dalším krůčkům výše. "Vím, že na to mám. Už to není, že se jedu ukázat a uvidíme, jak to dopadne. I soupeři vnímají, že přijel klučina z Čech a něco může předvést," těší Liesera, kterému ale nikdy nechybělo sebevědomí.

"Lehkou aroganci, že jedu vyhrávat, jsem měl vždycky. Ale chyběly mi zkušenosti. Teď jsem bojoval o výhru na Challenge Tour, což posouvá hru jinam."

Sebedůvěra je pro úspěch klíčová. Lieser o tom ví své. V roce 2012 si zahrál dvě kola s Brooksem Koepkou v kvalifikaci European Tour.

"Když se na mě podíval, tak jsem měl pocit, že se podělám. Vůbec nebral, že tam jsem," vzpomínal Lieser na Američana, který už vyhrál čtyři majory a byl světovou jedničkou.

"Je potřeba myslet jen na sebe. Když se budete koukat na ostatní, nedopadnete dobře. Je mi jedno, co si o mně kdo myslí. Jenom se musím nabudit, abych věděl, že můžu turnaj vyhrát," řekl Lieser, který aktuálně trénuje na zbraslavském hřišti Prague City Golf, kde konzultuje svůj švih s trenérem Lukášem Lizánkem.

V listopadu ve Španělsku bude hrát o finále Challenge Tour a případně i o kartu na European Tour, kterou získá dvacítka nejlepších. Navíc by se dalšími dobrými výsledky mohl přiblížit k účasti na olympijských hrách v Tokiu 2021.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články