Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Legendární golfista Player je v Česku a vyznal se z obdivu k Zátopkovi

Dýšina – Do České republiky zavítala jedna z největších golfových legend Gary Player. Vítěz devíti major turnajů předvedl svoje umění českým hráčům na hřišti v Dýšině. Player se na golfových hřištích pohybuje už přes šest desetiletí a ve svých 77 letech stále všechny udivuje svou kondicí.

Gary Player
zdroj: ČTK autor: Smékal Radek

Gary Player si nadále udržuje obdivuhodnou fyzickou kondici. Posiluje, jezdí na koni a také úzkostlivě dbá na životosprávu. Mr. fitness, jak se Garymu Playerovi někdy přezdívá, se nedávno dokonce nechal nahý vyfotografovat pro americký magazín ESPN.

Jihoafričan Player je dosud jediným neamerickým hráčem v historii, který vyhrál všechny čtyři majory, a golf si užívá dodnes. "Můžete ho hrát pořád. S fotbalem skončíte po třicítce, golf je na celý život," říká Player. Gary Player je idolem mnoha sportovců, mezi jeho vzory vždy patřila česká legenda Emil Zátopek. "Pamatuju si, jak vyhrál olympijský maraton. Nadchl mě. Neuvěřitelný pocit, když vbíhal na stadion, všichni řvali Zátopek, Zátopek," vzpomíná slavný golfista.

Za svou kariéru vyhrál v šesti dekádách 165 turnajů na všech kontinentech a jeho společnost postavila 320 hřišť. Při stavění hřišť Playera napadlo, že by se něco mělo udělat s míči. Profesionálové pálí míče daleko a pak hrají jen krátké přihrávky. "Měli by pro profesionály míče zpomalit, aby se golf vrátil ke kořenům," řekl Player a kvitoval, že budou zakázané patery s oporou o tělo. "Nervy jsou součástí golfu, dělají tak čtyřicet procent, a ty s oporou pomáhaly hráčům uklidnit roztřesené ruce," řekl Player.

Černý rytíř, jak se Playerovi také říká, by rád jednou viděl českého golfového šampiona. "Máte a měli jste tolik skvělých sportovců. Zátopka, Lendla, Navrátilovou a další, tak v golfu by to bylo taky skvělé," řekl Player. Co je k tomu třeba? "Přivést na golf děti, naučit je pracovat a aby se hrou dobře bavily," řekl.

Na Floridě se Player seznámil s Ivanem Lendlem. "On miluje golf," řekl Player o Lendlovi. Podle Playera je trenér Lendl důvodem, proč Brit Andy Murray začal vyhrávat grandslamy. "Andy pořád někde fňukal a Ivan mu řekl, buď chlap. Lendl je pro něj zázrak," mínil Player.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články