Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kvůli porodu Willett neměl na Masters hrát. Nakonec synovi veze zelené sako

Augusta (USA) – Dvanáct dní. Tak málo stačilo, aby se život anglického golfisty Dannyho Willetta obrátil vzhůru nohama a on na konci všeho mohl na sebe navléci zelené sako pro vítěze Masters. Přitom nechybělo mnoho, aby se nejslavnějšího turnaje vůbec nezúčastnil. Nakonec však byl ve správnou chvíli na správném místě a mohl začít slavit. "Je to nejbláznivějších dvanáct dní v mém životě," řekl.

Danny Willett slaví vítězství na Masters
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jae C. Hong

Vypadalo to, jako by jeho tělem právě prošel elektrický šok a on neví, co dělat. Když Jordan Spieth na sedmnácté jamce zahrál boogey a bylo jasné, že je nečekaným vítězem Masters, Willett se dostal do obrovské euforie. "Bylo to něco bláznivého, nerealistického," přiznal už v klidu po konci turnaje, když si vítězoslavně připíjel. Přitom podle plánu v té době měl být úplně někde jinde, v Anglii, u své ženy, která mu přesně v ten den měla porodit syna.

Jeho žena Nicole měla totiž termín právě na neděli 10. dubna a když si měl anglický golfista vybrat, jestli zůstane doma u porodu, či vyrazí do Ameriky na Masters, rodina pro něj byla na prvním místě.

Všechno se však otočilo. Syn Zachariah přišel na svět o 12 dní dřív a odstartoval pro rodáka ze Sheffieldu pořádně bláznivé období. "Zřejmě přišel dřív, abych mohl vyhrát. Za to všechno vlastně může jeden malý muž," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Angličan Willett vyhrál golfové Masters i díky zaváhání Spiethe

Willett sbalil svoje hole a vyrazil do Augusty, kde se do turnaje zaregistroval jako úplně poslední. "Lidé mi říkali: Zkus klukovi přivézt zelené sako. A to se povedlo. Je sice poněkud větší, ale jsem si jistý, že do něj dorostem," smál se Willett.

Dlouho to ale nevypadalo, že by si měl nakonec do Anglie slavné sako odvézt. Na obtížném hřišti sice podával vyrovnané výkony a držel se v popředí, obhájce titulu Spieth však zářil. A když v posledním dni po devíti jamkách vedl o pět ran, o jeho triumfu pochyboval málokdo.

Jak se v golfu však říká, pořádně se začíná hrát až na poslední devítce, což se také potvrdilo. Spieth naprosto vyhořel, zahrál hned tři bogey, jedno quadruple bogey a propadl se. To Willett pokračoval ve výborném výkonu a 67 ran v poslední den ho nakonec dovedlo k velkolepému vítězství.

"Nejsem v současnosti schopný slovy popsat, jak se cítím. Vyhrál jsem několik turnajů po světě, ale toto je něco úplně jiného. Je to major, je to Masters," reagoval na dotazy novinářů, kteří ho okamžitě po triumfu obestoupili.

Willett díky triumfu ukončil sedmnáctileté čekání Evropy na triumf na Masters. Naposledy se z vítězství radoval Španěl José María Olazábal v roce 1999. Zároveň se stal po Nicku Faldovi, Sandy Lyleovi a Ianu Woosnamovi čtvrtým Britem, jenž na zelené sako dosáhl.

A čeho si po bláznivém dvanáctidenní váží víc? "Nejsem si jist, co je lepší. Den, kdy se narodil můj syn, či toto vítězství. Vždycky jsem si byl ale jist, že bych prostě nejel, kdyby se nenarodil. Naštěstí poslouchal mé modlitby a přišel na svět dříve," dodal Willett, nový vládce zeleného saka.

Zdroj
BBC, ESPN, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články