Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Historický milník. Sezona snů vynesla Kouskové vstupenku do golfového ráje

To, co znamená pro tenisty Wimbledon, horolezce K2 nebo dálkové plavce La Manche, je pro golfisty hřiště v Augustě. Cesty na něj vedou víceméně jen dvě. Buď jste profesionálem a jednou za rok usilujete o šanci probojovat se na Masters, nebo jednou z nejlepších amatérek světa, díky čemuž dostanete pozvánku na Augusta National Women's Amateur. Ani jedno se žádnému českému golfistovi v téměř devadesátileté historii nepodařilo. Až do letošního roku. Sára Kousková totiž prožila sezonu snů.

Sára Kousková
zdroj: Team SAKO autor: Tristan Jones

Ovládla jak univerzitní turnaje v USA, tak profesionální na evropském okruhu a může slavit. Umístění ve světovém žebříčku znamená jediné –⁠ na přelomu března a dubna bude Česko na zmíněném turnaji reprezentovat. 

"Co k tomu více říct. Jsem ohromně šťastná. Je to odměna za tvrdou práci nejen v posledních dvou letech. To, že se do Augusty podívám jako vůbec první Češka, celou věc jen umocňuje." usmívá se dvaadvacetiletá golfistka, která si svůj sen splnila až na třetí pokus. "Dvakrát mi tenhle vysněný turnaj utekl o pomyslný kousek, ale asi to tak nakonec mělo být. Spíš mě neúspěch motivoval ještě k tvrdší práci, která se loni naplno projevila."

Kromě již zmiňovaných prvenství v Arizoně a při Amundi Czech Ladies Challenge, se její forma promítla i do kvalifikační školy Ladies European Tour (LET). Ve španělské La Manze skončila v prosinci šestá –⁠ v průběhu dvou týdnů za sebou nechala zhruba 300 profesionálek. A jako jediná Češka získala plnou kartu na nejvyšší evropskou profesionální Tour. Je však otázkou, zda do LET v květnu, kdy plánuje návrat ze zámoří, vstoupí. Elitní evropská tour totiž v současnosti neumožňuje start amatérkám.

"Jednání s LET pokračují a zatím je otevřeno více variant, jak bude vypadat má cesta po návratu z USA. Jsem ale šťastná, že vlastně všechny jsou pozitivní –⁠ budu mít k dispozici dostatek turnajů, kde budu moct bojovat o body do žebříčku. Vše nyní řeší můj tým a já mám radost, že se mohu plně soustředit a připravovat na poslední půlrok na univerzitě. A samozřejmě teď už i na turnaj v Augustě," vysvětluje šestá hráčka žebříčku Golfweek/Sagarin, který vyhodnocuje nejlepší univerzitní golfistky v USA.

Snem i cílem je Paříž

Kousková je zdravě sebevědomá a ráda by reprezentovala Českou republiku na olympijských hrách v Paříži 2024. "Paříž je v tuto chvíli snem i cílem zároveň. S týmem však již máme naplánovanou cestu a rádi bychom se do Paříže nejen dostali, ale také tam uspěli," prozrazuje své plány studentka texaské univerzity a vzápětí upozorňuje:

Eiffelova věž v Paříži
zdroj: AP autor: fFrancois Mori

"Golf je ale v tomhle velmi specifický sport. Samotný výsledek ovlivňují drobné detaily, takže se snažím myslet spíše v krátkodobějším horizontu. Pokud se mě zeptáte třeba na Augustu, tak nezastírám, že bych ráda uspěla i tam. Samozřejmě, jedna věc je se na turnaj probojovat, a druhá tam uspět. Mohu ale všem slíbit, že udělám maximum pro to, abych naši vlajku dostala ve výsledkové listině co nejvýše," dodává.

Úspěch Kouskové je vnímán samozřejmě i jako historický milník českého golfu obecně. "Pozvánka na Augusta National Women's Amateur je krásným vyvrcholením její už tak úspěšné amatérské kariéry. Vždyť si zde zahraje pouze 30 nejlepších amatérek světa, mimo USA," připomíná sportovní ředitel České golfové federace Petr Šavrda.

"Věřím, že i naše federace svou činností, snahou a podporou přispívá a pomáhá Sáře k dosažení podobných cílů. Víme, jak moc si účast od samého vzniku turnaje přála. Každým rokem byla velmi blízko, nyní se to konečně podařilo. Gratulujeme a držíme palce."

Turnaj se v Augustě koná od 30. března do 2. dubna.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články