Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Golfová PGA Tour konkurenci nechce, start v sérii LIV znamená suspendaci

Nekompromisní postoj zaujalo vedení golfové PGA Tour k nové sérii LIV Golf Invitational, podporované penězi ze Saúdské Arábie. Hráči, kteří se zúčastní některého turnaje LIV budou suspendováni a nebudou moci startovat na akcích PGA Tour. Oznámil to komisionář Jay Monahan v dopise adresovaném všem členům organizace.

Je nám líto, video expirovalo.
Nová golfová série LIV pokračuje i s hvězdami z PGA Tour

Premiérový turnaj nové lukrativní série financované ze Saúdské Arábie začal dnes v Londýně a na startu jsou mimo jiné slavní Američané Dustin Johnson či Phil Mickelson. Každá z osmi plánovaných akcí má mít dotaci 25 milionů dolarů, což je víc, než má nejštědřejší turnaj PGA Tour. Šéfem LIV je bývalá světová jednička Greg Norman, jenž obviňuje PGA Tour z monopolního chování.

PGA Tour už dříve žádost hráčů o účast na konkurenční akci zamítla a nyní naplnila hrozbu disciplinárním postihem. Trest zahrnuje i zákaz účasti na Prezidentském poháru, ve kterém se utkávají v dvouletém cyklu výběry USA a zbytku světa a na němž se z aktérů londýnského turnaje měli v září v Charlotte představit Jihoafričané Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel a Branden Grace. Ze startovního pole 48 hráčů se suspendace týká 17 z nich.

"Účast na turnaji (LIV) je v rozporu s našimi pravidly," konstatoval Monahan. "Tito hráči se takto sami rozhodli, motivováni finančními důvody, ale nemohou požadovat stejné výhody členství v PGA Tour," dodal.

Vedení LIV v reakci na to konstatovalo, že opatření vyvolá ve světovém golfu rozkol. "Oznámení PGA Tour je mstivé a prohloubí propast mezi Tour a jejími členy. Je znepokojující, že PGA, která by vlastně měla hráčům nabízet možnost účasti na turnajích, jim v tom teď naopak brání. Tohle určitě není poslední slovo," uvedli představitelé LIV v prohlášení.

Trest se netýká turnajů kategorie major, protože ty PGA Tour neřídí. Příští týden na US Open proto absence hráčů nehrozí. Už ve středu to potvrdila Golfová asociace Spojených států (USGA) s vysvětlením, že by nebylo spravedlivé měnit dříve stanovené podmínky účasti, speciálně pro hráče, kteří mají start automaticky zajištěný.

Členství v PGA Tour se už s předstihem někteří hráči vzdali včetně Johnsona, dalšího Američana Kevina Na či Španěla Sergia Garcíi. Podle agentury AP je takových golfistů už devět.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články