Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Golfistka Spilková podřizuje sezonu startu na olympiádě i LPGA

Praha - Letošní sezona jednadvacetileté golfistky Kláry Spilkové může být přelomovou. Česká hráčka se s velkou pravděpodobností podívá na letní olympiádu v Rio de Janeiru a pokusí se také kvalifikovat do prestižní americké série turnajů LPGA.

Reprezentovat svoji zemi na olympiádě, to je sen každého sportovce už odmala. Neplatí to však o golfistce Spilkové. "Já jsem to tak nevnímala, protože golf na Hrách ještě nebyl. Samozřejmě kdyby byl už tehdy, tak bych to vnímala jinak a byl by to pro mě velký sen," říká. Letos se ale golf na letní olympijské hry vrací, a tak může česká hráčka zažít to, co nikdy ani nečekala. "Ještě si to úplně neuvědomujeme, že golf bude opravdu na olympiádě," dodává.

"Všichni golfisté se na to těšíme, protože to bude poprvé, a nikdo ještě nevíme, jaké to bude, protože s tím nemáme zkušenosti, ale hrozně se těšíme a určitě tam budeme chtít podat co nejlepší výkon jako vždycky," sděluje Spilková své pocity.

Do Ria de Janeiro se kvalifikuje pouze šedesát nejlepších žen z žebříčku. Spilková momentálně disponuje na 42. místě, tudíž by ji start neměl minout. "Je to na 95 %, protože stát se může všechno, ale já doufám, že už to mám skoro jasné a že se tam podívám a zahraju si tam," věří.

Pro úspěšnou reprezentaci na olympiádě se snaží dělat vše. Sezona pro ni proto nezvykle začala už v únoru. "Udělala jsem to proto, abych byla rozehraná, abych těch turnajů hrála co nejvíc a abych ten golf dostala opravdu tam, kde bych chtěla, aby byl. Ty dva měsíce byly náročné, ale určitě mi to hodně dalo," přibližuje svůj golfový zápřah, kdy hrála každý den od rána do večera. "Naštěstí to není tak fyzicky náročný sport, aby člověk nemohl trénovat celý den," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Golfistka Spilková míří do LPGA

Trénink i turnaje naznačily, že rezervy má stále při krátkých hrách. "Je to jak v patování, tak v ranách do greenu, protože to pak opravdu dělá ten výsledek," říká a plánuje další přípravu v Anglii na linksovém hřišti, které je více větrné. "Na olympiádě bude hřiště hned u moře a bude tam asi trošku foukat, takže musím pracovat i na tom," vysvětluje.

Důležitou složkou golfisty je ale i psychická pohoda. Spilková má proto již od třinácti let psycholožku, která jí se vším hodně pomáhá. "Není to ale samozřejmě jenom o té sportovní psychologii, ale je to i tom, jak má člověk poskládaný svůj život, jak se v něm cítí a jak se cítí sám se sebou, jestli je sám šťastný, protože to se potom v těch sportovních výkonech odráží a ukazuje," uvědomuje si důležitost psychiky.

Spilková by si ráda letošní sezonu prodloužila také tím, že by se pokusila kvalifikovat na americkou LPGA. "Je to samozřejmě těžké, protože tam jsou ty nejlepší hráčky světa a to už doopravdy není žádná sranda, protože golf je opravdu psychicky náročný," vysvětluje.

Od 17. června se českým fanouškům představí v Dýšině na velkém turnaji Tipsport Golf Masters, jehož je tváří. "Čeští fanoušci mě berou a já jsem za to strašně ráda. Vždycky přijde hodně lidí podpořit, tak doufám, že podám co nejlepší výkon. Je to pro mě taková třešnička na dortu,"říká a doufá, že v posledním turnaji, který může rozhodnout o kvalifikaci na olympijské hry, před domácím publikem uspěje.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články