Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Golf už není sportem starších pánů, tvrdí česká naděje Zach

Praha  Zatímco mezi ženami už český golf měl a má své zástupkyně i v nejlepších profesionálních soutěžích, muži zatím na průlomový úspěch čekají a sbírají úspěchy spíš v amatérských než profesionálních turnajích. Jednou z největších současných nadějí je Šimon Zach, druhý muž amatérského turnaje Faldo Series. Jeho cesta mezi profesionály však ještě nějaký čas potrvá.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Golfista Šimon Zach

Zach se na profesionální kariéru chystá pozvolna. "Je to momentálně hodně na vážkách, chtěl bych příští rok jet studovat na univerzitu do Ameriky. Abych dostal stipendium, potřebuji být amatérem, abych mohl hrát za univerzitní tým. To je můj nejbližší plán. Pokud to půjde dobře a jak budu chtít, chtěl bych jednou přestoupit k profesionálům a golfem se živit," plánuje.

Osmnáctiletý golfista navíc upozorňuje, že českému gofu chybí koncepce. "Také si málokdo uvědomuje, že golf už není sport starších pánů, ale spíše mladších atletů. Je to opravdu práce se vším všudy a vyžaduje to osm hodin denně věnovat se sportu a činnostem, které s tím souvisí, například fyzické kondici nebo psychické odolnosti," popisuje Zach.

Přestože je jeho důležitou starostí škola, během prázdnin si plné golfové vytížení užil dosyta. "Ráno většinou cvičím fyzioterapii a kompenzace, potom jedu na golf, kde trávím tréninkem čtyři až pět hodin, a večer trávím relaxací nebo prací se svým psychologem," vysvětluje perný program.


České republice zatím chybí větší počet výraznějších talentů, kteří by se časem mohli probojovat mezi profesionální elitu. "Česká golfová federace pro nás amatéry momentálně připravuje koncepci, já doufám, že bude úspěšná. A věřím, že se někomu z České republiky postupem času podaří prorazit na evropské nebo americké PGA."

Golfisté si v Česku často stěžují na horší přírodní podmínky, nicméně Zach to jako zcela zásadní problém nevidí. "Za mě to takový problém není, ale musím říct, že by bylo daleko lepší alespoň o měsíc později sezonu končit a o měsíc dříve ji začínat. Ale máme, co máme. V zimě je zase dobré trénovat uvnitř, člověk si stabilizuje švih a není závislý na tom, kam mu létají míčky," říká Zach.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články