Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Golf? To je jako detektivka, říká komentátor Bosák

Praha – V Čeladné dnes začíná Czech Open 2010, největší golfový turnaj v České republice. Severní Morava bude až do neděle hostit špičkové hráče, mezi nimiž nechybí ani Češi a jedna z nejvýraznějších postav současného golfu - Miguel Angel Jiménez. I na něj a spoustu dalších se těší komentátor České televize Jaromír Bosák, jehož hlas už dávno nepatří jen fotbalu. Na sportovní stanici ČT4 se s ním mohou diváci setkávat právě i při golfových přenosech. On sám říká, že je tenhle sport trochu jako detektivka.

"Hřiště u ostatních sportů jsou pořád stejná. To u golfu je každá rána úplně nová. Můžete jít jedno hřiště stokrát a pokaždé ho budete hrát trochu jinak," vysvětluje Bosák s tím, proč stojí za to si golf zahrát. "Nesmírně důležité je, že se dá začít v každém věku. Golfista se může zlepšovat prakticky až do smrti. Díky systému hendikepů (známka toho, jak na tom člověk herně je) navíc můžou soupeřit začátečníci i pokročilí," vysvětluje.

A začít by mohli klidně na hřišti v Čeladné. Alespoň podle promotéra turnaje Alexandera Flanagana je to nejlepší golfový areál v zemi. "Já jsem si ho dneska prošel a musím říct, že je taky parádně těžký," dodává s úsměvem Bosák.

Záznam pořadu Na slovíčko o golfu sledujte zde

Podle Flanagana za tím stojí hlavně hodně práce, diplomacie a kontaktů. A taky peníze. "Ale není to boj. Musíte splňovat různá kritéria, třeba aby hřiště odpovídalo v takovéto soutěži (PGA European Tour, pozn. redakce) standardu. Aby zázemí pro hráče, diváky a hosty byla odpovídající světovému standardu," říká původem Ir, který ale plynně ovládá češtinu. "Pokud jde o to hrát evropskou túru na kvalitně připraveném hřišti, Čeladná tyto normy splňuje bezesporu. Nejde o samotné hřiště, ale i o to, jaký prostor jde nabídnout hráčům, organizátorům a televizím. Najít resort, který toto splní, není vůbec snadné," upozorňuje.

Flanagan doufá, že si lidé najdou cestu nejen k druhému ročníku Czech Open, ale i ke golfu samotnému. "Po světě hraje golf nad 200 milionů lidí. To mluví samo o sobě o tom, že ten sport je na vzestupu, i když boom už trošičku přešel," líčí. Některé hlasy však stále hovoří o tom, že je golf buržoazním sportem. "Golf nikoho nezajímá. Je to sport milionářů, boháčů a snobů," cituje Ota Černý z redakce sportu z jednoho e-mailu. "Já v tu chvíli, když se mluví o buržoazním sportu, dokážu odhadnout, jaký volební lístek vhodili ti lidé do urny," říká k tomu s úsměvem Bosák s tím, že jde o naprostý nesmysl.

Podle Bosáka je dnes golf naprosto plnohodnotný se všemi ostatními sporty. "To bychom mohli považovat za buržoazní sporty, které jsou dnes na provoz dražší než golf, třeba lyžování nebo hokej, o automobilových závodech nemluvě," oponuje komentátor některým divákům, kteří kritizují vysoký počet přenosů na ČT4. "Golf je daleko za těmito sporty. Mě jen mrzí, že to u nás není tak jako v Anglii nebo USA, kde golf patří k normální výbavě sportumilovného člověka," tvrdí Bosák.

Czech Open 2010 - SMS soutěž s Českou televizí

Český divák by si měl na golf podle Bosáka, jenž má sám hendikep 16, zvykat i v normálních vysílacích časech. Golf patří k výbavě všech kvalitních televizních stanic," dodává s tím, že ČT neopomene ani Czech Open 2010. "Turnaji budeme věnovat maximum možného času. Je to pořádná porce golfu. Chceme konečně vysílat dobrý sport, a ten tady k vidění bude," uzavírá.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články