Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Clarke slavil nečekaný triumf celou noc

Sandwich (Británie) - Vítěz golfového British Open Darren Clarke dodržel slovo a nečekaný triumf na slavném turnaji slavil pivem a červeným vínem celou noc. Před novináře v pondělí odpoledne přišel s velkými kruhy pod očima. Druhého v pořadí Phila Mickelsona tentokrát ani nemrzelo, že skončil těsně pod vrcholem. Americký golfista, kteremu spolu s Dustinem Johnsonem chyběly na Clarka tři rány, vítězství svému kamarádovi přál.

"Nejspíš se trochu vyspím nejdřív zítra. Člověk si to musí užít, když může," prohlásil dvaačtyřicetiletý Clarke, jenž se stal nejstarším premiérovým vítězem major turnaje za uplynulých 44 let.

British Open se mu povedlo vyhrát při dvacátém startu. Žádný jiný z předchozích šampionů legendárního podniku tolik pokusů k triumfu nepotřeboval. Na předchozí tři turnaje "velké čtyřky" se Clarke vůbec nekvalifikoval, teď ji má garantovanou. I proto s Clarkem, který ještě před necelými deseti lety figuroval v elitní desítce světového golfu, před letošním ročníkem nikdo nepočítal, i když měl na kontě 21 vítězství mezi profesionály. V posledních letech totiž musel víc než na svou hru dohlížet na výchovu dvou synů poté, co jeho manželka Heather před pěti lety podlehla rakovině. V žebříčku byl před British Open až na 111. místě, odkud ho nečekaný triumf katapultoval na 30. pozici.

Životní úspěch vynesl Clarkovi prémii 900 000 liber (25 milionů korun). Další dva miliony liber obdrží od svého sponzora, který mu slíbil takovýto bonus za vítězství na turnaji major v době, kdy už se zdálo, že má Clarke nejlepší golfová léta za sebou. "Finanční injekce je to pořádná, ale pro mě je hlavní, že teď bude mé jméno mezi všemi těmi ostatními (na Klaretovém džbánu, vítězné trofeji). To je k nezaplacení. A až se vrátím domů, kluci se na něj budou moct podívat a uvidí to tam," uvedl.

Mickelsona tentokrát druhá příčka nemrzela

Již posedmé se musel americký golfista Phil Mickelson smířit s druhou příčkou na turnajích kategorie major. Tentokrát ho však druhé místo mrzelo pravděpodobně ze všech nejméně. "Je to fantastický člověk a výborný kamarád. Nemohl mi udělat větší radost. Byla zábava snažit se dohnat právě jeho," uvedl Mickelson po turnaji o Clarkovi.

Darren Clarke:

"Phil se Amy hodně věnoval a probrali jsme toho opravdu hodně. Stal se mým velmi blízkým přítelem v dobrém i ve zlém a po všech těch událostech mi řekl hodně pěkných slov, což je skvělé."

Přátelství Mickelsona s Clarkem se prohlubovalo za nepříliš šťastných okolností. Clarkova manželka Heather zemřela před pěti lety na rakovinu prsu, jen měsíc před prestižním Ryder Cupem, v němž se utkávají výběry Evropy a USA. Shodou okolností se tehdy konal v Irsku. Tři roky nato byla rakovina prsu diagnostikována také u Amy Mickelsonové, manželky amerického hráče, který má na kontě čtyři triumfy v major turnajích.

"On byl tehdy před dvěma lety jedním z prvních lidí, kteří mně a Amy volali," vzpomínal Mickelson. "On si tím vším prošel a neexistoval nikdo lepší, s nímž o tom všem mluvit. Několikrát jsme spolu mluvili třeba i pár hodin," přiblížil Mickelson, jehož ženě se daří již lépe a nenechala si o uplynulém víkendu ujít poslední kolo na hřišti Royal St. George's. Mickelsona prý Clarke připravil na to, co má očekávat během manželčiny léčby. "Myslím, že to všechno zná až moc dobře, takže jsem velmi vděčný za všechen ten čas, který jsme spolu strávili," uvedl Mickelson.

British Open
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články