Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Český golf na prahu olympijské sezony. Jsme ve vynikající kondici, hlásí šéf domácí federace

Český golf měl díky Kláře Spilkové zastoupení na olympijských hrách v Riu i Tokiu. Pro Paříž by ji ovšem mohla doplnit i další hráčka. Jak vypadá český golf na prahu olympijské sezony? "Vypadá ve vynikající kondici a věřím, že to bude dále pokračovat," říká v rozhovoru pro Sportovní zprávy šéf tuzemského golfu Vratislav Janda.

Klára Davidson Spilková
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

O českých golfistkách se v posledních týdnech mluví hlavně díky úspěchům Sáry Kouskové a Kláry Davidson Spilkové. Zatímco zkušenější Davidson Spilková bojuje o svou třetí vstupenku na olympijské hry, čtyřiadvacetiletá Kousková se může pod pět kruhů podívat poprvé v kariéře.

Obě reprezentantky jsou ale ve formě. Kousková skončila na turnaji Ladies European Tour v Maroku šestá a zaznamenala svůj druhý nejlepší výsledek v kariéře, její o pět let starší krajanka byla třináctá.

"Na konci loňského roku jsme se dostali mezi top 30 sportů které bude česká vláda podporovat. Olympijské výsledky jsou nezbytným kritériem pro rozhodování jak vlády, tak i Národní sportovní agentury," tvrdí Janda.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf českého golfu Janda před olympijskou sezonou

Díky dobrým výsledkům obou českých hráček může domácí golf stále myslet na to, že se na OH v Paříži poprvé v historii představí dvě ženy. V žebříčku, ze kterého projde na vrcholnou akci šedesátka nejlepších, se Davidson Spilková drží na 40. místě, Kousková je 54.

Mezi muži by se ve Francii mohl objevit nejlepší český hráč roku 2023 Jiří Zuska, který by navázal na tokijskou účast Ondřeje Liesera. "Je tady teoretická šance pana Zusky, který po návratu z USA přešel k profesionálům. Je to příslib do budoucna, šanci má, to by byla třešnička na dortu," věří šéf České golfové federace.

Janda uvedl, že hodlá dále podporovat domácí turnaje. "To je základ k tomu, aby čeští hráči a hráčky získali možnost porovnání s mezinárodní konkurencí. Jeden z důvodů, proč to děláme, je šance pro to, aby se účast hráček a hráčů rozšířila. Loni jsem byl na finálním turnaji v Costa del Sol, kde byly čtyři Češky. Kdyby to někdo řekl před pěti lety, pochyboval bych o jeho zdravém rozumu. Jen tak dále, prosím."

Obraz golfu u veřejnosti označil Janda za nekončící PR boj. "Česká federace ho svádí se stereotypem. Jak se bavím se svými kolegy, v ostatních zemích je to podobné a na tento problém golf naráží."

Podle něj je potřeba na změně obrazu stále pracovat. "Musíme dělat na odstraňování mentálních bariér na vstup nových hráčů do golfu," říká s tím, že členská základna sice podle něj je přibližně stabilní a zásadně neroste, avšak klesá počet dětí, které jsou do golfu každý rok zapisovány.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články