Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Bude vedle Spilkové v Tokiu i český golfista? Máme velkého kandidáta, věří prezident federace

Český golf má za sebou poměrně vydařený rok. O největší úspěchy se znovu postarala Klára Spilková, která dokázala jako první česká hráčka v historii vybojovat postup na nejprestižnější světovou túru LPGA. Dařilo se nicméně i dalším, třeba z olympijských her mládeže přivezl patnáctiletý Václav Tichý páté místo. "Snad mohu se vší pokorou říct, že panuje spokojenost," říká prezident České golfové federace Zdeněk Kodejš, který věří v nástup mladých českých golfistů. Jeden z nich by se už mohl ukázat na letních olympijských hrách v roce 2020.

Sport
zdroj: ČT4

Šéf českého golfu tvrdí, že se v posledních letech projevuje zejména systematická práce trenérů, kteří se vzdělávají. "Dosáhli jsme objektivních úspěchů," říká Kodejš.

Sezona 2018 byla z pohledu českého golfu bohatá na výsledky, nové rozvojové projekty i působení v golfové diplomacii. O největší letošní úspěch se postarala Klára Spilková, která si svými výkony zajistila jako vůbec první česká hráčka účast v nejprestižnější světové sérii LPGA Tour.

"Je to obrovský úspěch. Znamená to velice moc, jsou to otevřené dveře pro mladou generaci, která přichází za ní. Chlapci a dívky vidí, že to jde, že dveře nejsou zabouchnuté," je rád Kodejš.

Doufá, že olympijské účasti Spilkové v roce 2020 v Tokiu nebude stát nic v cestě. "Samozřejmě stát se může cokoliv, je to sport, ale pokud ne a Klára bude hrát tak, jak hraje teď, olympiády by se zase měla účastnit. Její první účast v Riu nám dala vážnost. Český golf má v ženách olympioničku a jsem přesvědčen, že v Tokiu bude možné minimálně mluvit o šanci hrát mezi muži. Máme velmi nadějnou kategorii mladých hráčů."

Velkým kandidátem pro budoucí olympijskou účast je pro Kodejše jméno Šimon Zach. "Na amerických univerzitách máme zhruba třicet hráčů a hráček. To je pro mě před pár lety ještě naprosto nepředstavitelná situace. Ženy muže dohánějí, seč mohou. V první tisícovce amatérů máme dnes sedm mužů, u amatérek čtrnát žen, což je v obou kategoriích nebývalé číslo," doplňuje.

Týmy dívek a chlapců obsadily na evropském šampionátu do osmnácti let čtvrtou a šestou pozici a teprve patnáctiletý Václav Tichý skončil pátý na olympijských hrách mládeže v Buenos Aires.

Klára Spilková
zdroj: Reuters

Velkým tématem pak byl na začátku sezony i příchod Staffana Johanssona do pozice reprezentačního šéftrenéra. Švédský expert pomohl ženám k jednatřicátému a mužům ke dvaadvacátému místu na mistrovství světa družstev.

Vedení golfové federace je s jeho angažováním spokojené. "Staffan přivedl především zkušenost. Je to kouč, který vedl všechny severské reprezentace až po Island. Má za sebou řadu hráčů a hráček, kteří dosáhli na medaile nejen mezi amatéry, ale které přivedl i na profesionální túry. A hlavně nemá žádné vazby na hráče, rodiče, jejich osobní trenéry. Staffan přišel a dělal svoji práci," chválí Kodejš trenérskou volbu tuzemského golfu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články