Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Startuje futsalová liga. Zastaví někdo suverénní Chrudim?

Praha - Osmý titul za sebou a celkově desátý se pokusí získat v nadcházejícím ročníku futsalové ligy suverén posledních sezon z Chrudimi. Pozornost ale poutá hlavně premiérový start pražské Sparty v soutěži, navíc hned v dohrávce úvodního kola se nováček utká v prvním futsalovém derby "S" se Slavií. Přímý přenos duelu můžete sledovat v úterý 17. září od 20:00 na ČT sport a našem webu.

Sparta se mezi elitu dostala díky tomu, že koupila práva od Pardubic. Vedení futsalu si od startu obou pražských "S" v soutěži slibuje výrazné zvýšení atraktivity ligy. "Stavím to hodně vysoko. V celém českém sportu je derby 'S' velkou událostí a my jsme rádi, že tomu tak bude i ve futsalu. Vzájemné zápasy rozhodně zatraktivní celou soutěž," řekl předseda Komise futsalu FAČR Otakar Mestek.

Zápas ale bude kolidovat s úvodním vystoupením plzeňských fotbalistů v základní skupině Ligy mistrů proti Manchesteru City, který začne o půl hodiny později. "Samozřejmě jsme z toho radost neměli, ale nedalo se s tím bohužel nic dělat. Realita futsalu je taková, že máme nastavená s televizí určitá pravidla. Věříme, že během toho fotbalového studia se hodně lidí podívá v televizi aspoň na část derby a sparťani a slávisti přijdou do hlediště osobně," řekl Mestek.

Je nám líto, video expirovalo.
Futsalová liga zažije historicky první derby "S"

Sparta skládala mužstvo během léta, v jejím kádru figuruje například zkušený reprezentant Martin Dlouhý. "Derby bude určitě oživení, jsou to odvěcí rivalové a futsalu to jen prospěje," myslí si Dlouhý. "Je to specifický zápas, těšíme se hlavně na plnou tribunu a naše fanoušky," doplňuje slávistický univerzál Petr Oliva, který se do Edenu vrátil z Chrudimi.

Vedle pražského celku koupil práva na první ligu také Indoss Plzeň, soutěž mu přenechali Bohemians 1905. V lize startuje dvanáct klubů, z druhé ligy postoupily Hradec Králové a Agromeli Brno. Po přesunu Benaga ze Zruče nad Sázavou zpět do Prahy v soutěži účinkují tři brněnské a tři pražské týmy.

Chrudimský hegemon má před sezonou jasnou vizi. "Prvním cílem je dostat se do elitní skupiny UEFA Futsal cupu. Dalším přáním je desátý titul v české futsalové lize," netají se prezident klubu František Tichý. Mistr změnil kádr jen nepatrně, největší posilou Východočechů je nový trenér Daniel, který jako hráč vyhrál se Španělskem titul mistra světa a je několikanásobným vítězem ME a Ligy mistrů. "Bylo by zklamáním, kdybychom nepostoupili ze základní skupiny Futsal Cupu. Tu odehrajeme v kyperské Nikósii. Věřím, že zažádáme o pořadatelství i v elitní fázi, aby se nám povedlo to, o čem všichni sníme – postup do finálové čtyřky Ligy mistrů," dodal Tichý.

Benago posílilo například o bývalého ligového fotbalistu Tomáše Pešíra, Brazilce Douglase, Tomáše Čtveráka z Bohemians nebo Michala Mareše z Chrudimi a nedává si nízké cíle. "Chceme do sezony vykročit pravou nohou. Pokusíme se obhájit loňské umístění, ale chtěl by se konečně dostat také do finále," říká trenér Pražanů Beni Šimitči.

Futsaloví fanoušci
zdroj: ČT Brno

Naopak Plzeň po "last-minute" návratu mezi elitu myslí hlavně na záchranu. "Samozřejmě bychom chtěli bojovat o play-off, ale osobně nechci, aby se opakovala stejná chyba jako minulý rok. Prostě sestup už nesmíme dovolit," říká rozhodně manažer Indossu Michael Sinkule. Kladenští Satani přilákali zpět patriota a reprezentanta Davida Friče, po rozpadu Bohemians přibyl i zkušený Petr Pleyer. Středočeši chtějí postoupit do play-off, což jim loni těsně uniklo.

Brněnské Tango přivedlo dva kvalitní Brazilce, udrželo reprezentanta Michala Seidlera a touží zopakovat loňskou finálovou účast. Konkurenční Helas získal z Pardubic gólmana Davida Šimona a metou je pro něj účast mezi osmičkou nejlepších. A třetí brněnský klub Agromeli se zkušeným gólmanem Romanem Sýkorou je pasován do role největšího outsidera soutěže.

Vysoké Mýto posílilo o trio hráčů z Chrudimi – Petr Vladyka, Tomáš Bouška a Václav Sklenář. Nejzbach má navíc nového kouče Martina Brychtu a v bráně reprezentační jedničku Libora Gerčáka. Nový lokální konkurent UFA Hradec Králové vyhrál západní skupinu druhé ligy a mezi elitou se bude samozřejmě chtít hlavně zachránit. Hvězdou hradeckého celku je dlouholetý kapitán týmu Martin Šmíd, který dovedl UFU z divize až do první ligy.

Teplice přes léto prošly velkými změnami. Z jarního kádru zbyli pouze Kiliján, Kalina a Mamijev, tým nově vede hrající trenér Bruno. Balticlfora ale chce být konkurentem Chrudimi v boji o titul, ze zvučných českých jmen ulovila Zdeňka Slámu a Michala Holého z Bohemians. "Poslední dvě sezony nestály za nic, teď ale cítím, že bude vše jinak. Máme nový tým, připomíná mi to naší první sezonu, ve které jsme došli až do finále. Snad bude vše podobné, jen tedy s rozdílným výsledkem finále," věří prezident Balticflory Michal Žák.

Reprezentace se chystá na evropský šampionát

Nejen derby, ale i celá česká liga bude zajímat také trenéra české futsalové reprezentace Tomáše Neumanna, který začal se skládáním ideálního týmu pro Mistrovství Evropy v Belgii 2013. Sezonu začala česká reprezentace v prvních zářijových dnech v Maďarsku na Turnaji 4 zemí. Češi dokázali turnaj vyhrát bez ztráty jediného bodu. "Je dobře, že jsme třikrát vyhráli. Zápasy nebyly jednoduché, proto jsem rád, že to kluci zvládli," hodnotil turnaj Neumann a pokračoval: "Mohli jsme vyzkoušet všech čtrnáct hráčů. Celkový dojem z turnaje mám velmi pozitivní. Máme na čem stavět."

Zdroj
ČTK, Svaz futsalu FAČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články