Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mohla by přijít naše chvíle, burcuje trenér futsalistů Neumann před "svátkem" se Španělskem

V historii českého futsalu se žádnému mužskému reprezentačnímu výběru nepodařilo získat v zápasech se Španělskem ani bod. Všech 14 vzájemných utkání skončilo porážkou národního týmu při celkovém skóre 11:65. Svěřenci trenéra Tomáše Neumanna chtějí zmíněnou bilanci zastavit v pátečním úvodním duelu kvalifikace o postup na mistrovství světa v Praze. Přímý přenos sledujte od 18:55 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Futsalová reprezentace před startem kvalifikace MS

Naposledy na sebe obě mužstva narazila v osmifinále předchozího MS v Litvě v roce 2021, které favorité z Pyrenejského poloostrova vyhráli 5:2. 

"Je to soupeř, s nímž jsme ještě nikdy nezískali ani bod, ale myslím si, že teď by mohla přijít ta chvíle, kdy bychom se mohli radovat," řekl v rozhovoru pro Českou televizi kouč Neumann.

"Máme zkušený tým. Všichni kluci za sebou mají mistrovství světa i Evropy a těžká utkání v kvalifikacích, což nám nahrává," pokračoval Neumann. "Na Španělsko jsme natěšení. Je na čase, abychom zkusili urvat nějaký bod," doplnil reprezentační univerzál Michal Holý.

Futsal na jiné úrovni

Španělé jsou dvojnásobní mistři světa z let 2000 a 2004. Evropský šampionát opanovali sedmkrát – naposledy v roce 2016.

"Na rovinu musíme uznat, že španělský futsal je někde jinde. Mají profesionální ligu, profesionální hráče, profesionální vedení. Naši kluci ale nejsou tak daleko. Před dvěma lety jsme nad Španěly vyhráli druhý poločas a dokázali jsme si, že jsme schopni je zatlačit do obranného pásma a dát i góly. Je to o tom, abychom hráli důrazně, rychle, agresivně. Když se všechno sejde, můžeme být úspěšní," připomněl Neumann zmíněnou porážku 2:5. 

Zkušený stratég připomněl také fakt, že Česko ještě nikdy nesehrálo soutěžní zápas se Španělskem doma. "Lepšího evropského soupeře fanoušci nemohou naživo vidět. Pevně věřím, že nás poženou za senzací, která nám pomůže nastartovat kvalifikační skupinu," pozval české příznivce.

David Drozd (vpravo) v utkání s Bosnou a Hercegovinou
zdroj: facebook.com/Futsal FIFA - Česká republika

V cestě na mistrovství světa do Uzbekistánu, kam z každé kvalifikační skupiny postoupí přímo jen vítěz, stojí národnímu týmu kromě Španělska také Itálie a Slovinsko. Druhé nejlepší mužstvo si zahraje baráž.

"Španělsko i Itálie mají skvělé kádry a nepodceňujme ani Slovinsko, které si vychovalo spoustu šikovných mladých hráčů. Myslím si, že ani u nich to pro nás nebude vůbec jednoduché," upozornil Neumann s výhledem na druhé kvalifikační střetnutí, do jehož dějiště odcestují futsalisté už v neděli.

"Rádi bychom se na mistrovství světa dostali. Je to obrovský zážitek a víceméně i jiný sport na jiné úrovni," měl jasno Neumann. "Pro nás starší je to velká motivace. Je nás v týmu pět z ročníku 1990 plus Lukáš Rešetár (1984, pozn. redakce). Jde o poslední šanci na účast na světovém šampionátu, protože další bude až v roce 2028," dodal Holý.

Nominace české reprezentace na kvalifikační utkání se Španělskem a Slovinskem:

Brankáři:
Lukáš Němec, Ondřej Vahala (oba Plzeň).

Hráči:
Adam Knobloch, Lukáš Rešetár, Michal Holý, Tomáš Vnuk (všichni Plzeň), Pavel Drozd, David Drozd, Matěj Slováček, Tomáš Koudelka, Radim Záruba (všichni Chrudim), Marek Bína (Liberec), Tomáš Kuchta (Slavia Praha), Michal Seidler (Bielsko-Biala).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články