Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Futsalový thriller ukončila až osmá série penalt, Česko postoupilo přes Chorvaty na mistrovství světa

Futsalová reprezentace se po devíti letech podívá na mistrovství světa. Národní tým remizoval v Brně s favorizovaným Chorvatskem stejně jako v sobotu v Zadaru 2:2, v nervydrásajícím penaltovém rozstřelu rozhodl až v osmé sérii Jiří Vokoun. 

Slavící futsalisté Česka po postupu na MS
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Je to úžasné pro celý český futsal. Doufám, že toho využije, protože tenhle postup na mistrovství světa nám může velmi pomoct. Nejen v marketingu a po mediální stránce, ale i pro začínající hráče je to skvělá reklama pro futsal," řekl kouč Neumann v rozhovoru pro ČT.

Chorvaté v hale Vodova začali lépe a ve čtvrté minutě je poslal do vedení bývalý sparťan Novak, už za tři minuty však odpověděl Holý.

V 17. minutě vstřelil druhou branku hostů Matoševič, ale 36 sekund před pauzou srovnal Záruba tečovanou ranou.

"My jsme věděli, že hrajeme na rychlejší palubovce, že budou rychlejší balony a že musíme hrát aktivněji (než v prvním zápase). Kdybychom nehráli aktivněji, mohla to být pro nás smrt," upozornil Neumann.

Vyrovnaná bitva pokračovala i po změně stran. Češi měli štěstí v 31. minutě, kdy zahodil obrovskou šanci Perič a zblízka před odkrytou brankou třikrát trefil tyčku.

Domácí brankář Vahala i jeho protějšek Primič předvedli několik dobrých zákroků a skóre se už v normální hrací době nezměnilo.

V první části prodloužení byli aktivnější Chorvaté, v jejich největší příležitosti ve 42. minutě selhal Marinovič. Druhá pětiminutovka byla taktičtější a opatrnější z obou stran.

Těsný penaltový rozstřel rozhodla až osmá série. Na české straně své pokusy neproměnili Záruba s Křivánkem, z chorvatských exekutorů selhali Kanjuh, Horvat a Matoševič, které vychytal Vahala.

"Bylo to hrozné pro kluky, já jsem tam od toho, abych něco chytil. Myslím, že ty penalty z šestky mi docela jdou. Zaplaťpánbůh mě to tam třikrát trefilo a kluci svoje proměnili," uvedl Ondřej Vahala.

"Jelikož jsem byl určen na dlouhé penalty, tak jsem šel zkusit i tu krátkou, i když jsem ji kopal teprve podruhé nebo potřetí v životě. Já chtěl spíš zavřít oči a dát ránu pod břevno a absolutně to netrefil, takže jsem rád, že to tam prošlo nějak houslema," doplnil autor postupové trefy Jiří Vokoun.

Světový šampionát v Litvě se původně měl uskutečnit letos, ale kvůli koronavirové pandemii byl přeložen na příští rok.

Česká futsalová reprezentace nejlepšího výsledku na MS dosáhla v roce 2012 v Thajsku, kde došla do osmifinále. Na poslední turnaj před čtyřmi lety v Kolumbii se Neumannův výběr nekvalifikoval.

Česko - Chorvatsko 2:2 po prodloužení (2:2, 2:2), na penalty 6:5

Branky: 7. Holý, 20. Záruba - 4. Novak, 17. Matoševič. Penalty proměnili: Koudelka, Vnuk, Holý, Seidler, Slováček, Vokoun - Marinovič, Jelovčič, Suton, Perič, Djuraš. Neproměnili: Záruba, Křivánek - Kanjuh, Horvat, Matoševič. První zápas: 2:2, postoupilo Česko.

Sestava: Vahala (Němec) - Záruba, Slováček, Koudelka, D. Drozd - Baran, Vokoun, Křivánek, Seidler, Holý, Janovský, Vnuk. Trenér: Neumann.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články