Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Futsalová liga se nedohraje a vítězem je Chrudim. Sparta je proti

Předčasně končí i futsalová liga. Přestože zbývalo odehrát ještě dvě kola základní části a následné play-off, vítězem soutěže byla vyhlášena Chrudim, která v době přerušení soutěže vedla o tři body dvanáctičlennou tabulku. Proti se postavila Sparta.

Výkonný výbor českého svazu zároveň rozhodl o tom, že se Východočeši kvalifikovali do Ligy mistrů, pokud se bude v příští sezoně hrát. Z nejvyšší soutěže sestoupily poslední dva týmy tabulky Hodonín a Vysoké Mýto a nováčky budou Ústí nad Labem a Olomouc.

"Ač jsme získali vítězství a účast v Lize mistrů, tak úplně spokojení nejsme. Asi nikoho takové vítězství netěší a vždycky je lepší si to vybojovat přímo na palubovce," řekl chrudimský kapitán Matěj Slováček.

"Na druhou stranu za celou odehranou sezonu jsme získali nejvíc bodů, takže tím jsme si to asi zasloužili. Ale trošku nás mrzí, že jsme si to nemohli ubojovat i v play-off," doplnil devětadvacetiletý reprezentant.

Je nám líto, video expirovalo.
Pandemie ukončila i futsalovou ligu, vítězem se stala Chrudim

Anulování mi nepřišlo spravedlivé, uvedl šéf soutěže

Podle předsedy soutěže Daniela Kolmana bylo pro ukončení ligy a vyhlášení Chrudimi za vítěze 10 z 12 klubů. "Klíčové bylo hlasování klubů, které víceméně jednomyslně rozhodly o tom, že chtějí soutěž ukončit s tím, že Chrudim považují za vítěze ročníku. Takže bylo uplatněno sportovní hledisko. Samotný výkonný výbor to vzal v potaz a také téměř jednomyslně rozhodl. Neudělili jsme titul mistra, Chrudim je vítězem soutěžního ročníku s právem účasti v Lize mistrů," uvedl v prohlášení Kolman.

"Proti byly pouze dva kluby. Teplice chtěly soutěž dohrát za každou cenu a Sparta chtěla ročník zcela anulovat s tím, že Česká republika nevyšle žádný tým do Ligy mistrů. Asi i proto, že hned po počátku pandemie rozpustila mužstvo plné cizinců do svých domovů a v podstatě by neměla s kým hrát. Varianta anulování mně osobně přišla jako nespravedlivá. Výkonný výbor rozhodl v souladu s legislativou, na základě vůle drtivé většiny, která upřednostnila sportovní stránku věci," doplnil Kolman.

Loňský mistr a v této sezoně třetí Sparta způsob ukončení soutěže odmítla. Pražané upozornili, že například hokejisté vítěze extraligy nevyhlásili, byť na rozdíl od futsalistů stihli dokončit základní část a už rozehráli předkolo play-off.

Kroky přijatelné a méně přijatelné

"Je jasné, že regulérní dohrání soutěže v této situaci nebylo možné, zdraví je přece jen důležitější, s tím určitě všichni souhlasíme. Stejně jako s pořadím po nedohrané základní části, protože o vítězi, sestupujících a pořadí před play-off bylo téměř rozhodnuto. Vyslání Era-Packu Chrudim jako vítěze základní části do Champions League dává logiku, protože určitě všichni chceme, aby český futsal měl svého zástupce v této soutěži, a Chrudim byla v této chvíli zaslouženě na prvním místě necelé tabulky základní části," uvedl marketingový ředitel Sparty Jaromír Blažek.

"Doteď vše zní logicky, pro nás srozumitelně a se vším souhlasíme. Bohužel absolutně nemůžeme souhlasit s vyhlášením vítěze tohoto ročníku. Náš sport funguje jako spousta ostatních, v základní části bojujeme o účast v play-off a nikde není napsáno, že titul vybojuje vítěz základní části, i když to zrovna teď tak trochu vypadá," dodal bývalý fotbalový brankář Sparty a české reprezentace.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články