Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bratři Marešové chtějí v reprezentaci uvolnit místo mladším

Praha - Čeští futsalisté se probojovali na mistrovství světa, představí se na něm ale zřejmě bez dvou svých největších hvězd. Bratři Roman a Michal Marešové totiž pravděpodobně sehráli ve středu v baráži proti Slovinsku své poslední utkání v národním dresu. "Je to na 99 procent. Uvidíme. Na rozhodnutí je ještě dost času. Teď bych se v tom nechtěl pitvat. Teď si chceme užít radost z postupu. Ale s největší pravděpodobností končím," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Roman Mareš.

Michal Mareš
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Podobně jako Roman smýšlí i jeho bratr Michal. "Ještě nechceme dělat definitivní rozhodnutí, ale spíše se přikláníme k tomu, že to necháme mladším. Tenhle tým potřebuje nové mladé hráče a čas, aby se zapracovali, protože do takových těžkých zápasů, jako jsme hráli teď proti Slovinsku, nemohou vlétnout z fleku," uvedl Michal Mareš. Ten ale připouští, že mistrovství světa, které se uskuteční v listopadu v Thajsku, je pro něj lákadlem. "Samozřejmě to lákadlo je, ale už je mi šestatřicet a bráchovi ještě o rok víc, takže už se cítíme unavení nejen z hraní, ale i z cestování," řekl Michal.

Proto Romana už šampionát ani neláká. "Ani moc ne. Když jsem hrál v Rusku, tak jsem mohl jet do Tchaj-wanu, ale nejel jsem. Mohl jsem jet do Japonska, třikrát do Brazílie. Trenér Neumann nám dával vždy vybrat, jestli na tyhle turnaje chceme, a já většinou nejel," dodal Roman Mareš.

Čeští futsalisté
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Autor postupového gólu Lukáš Rešetár si myslí, že by absence bratrů Marešů byla pro reprezentaci citelným oslabením. "Myslím si, že budou hodně chybět. Rozvoj mladších kluků se totiž podle mě zastavil. Nechci se někoho dotknout, ale podle mě tu chybí hráči do 22 let, kteří by do týmu zapadli a postupně se zapracovávali. Čím rychleji budou ti starší hráči končit, tím to bude horší," prohlásil Rešetár, který s Mareši působí i na klubové úrovni v Chrudimi.

Přesto věří, že trenér Tomáš Neumann dokáže tým připravit tak, aby si poradil i bez dvou velkých opor. "Doufám, že trenér zase najde hráče, se kterými se bude moci pracovat, i když toho času moc není, protože mistrovství je tady v podstatě za chvíli. Pak hned následuje další kvalifikace. Zůstává tu ale řada zkušených hráčů jako já, Zdeněk Sláma, David Frič a další, kteří teď budou muset na sebe vzít větší odpovědnost. Futsal jde ve světě nahoru, tak doufám, že to zachytíme a v tom nadprůměru se udržíme," dodal Rešetár.

Trenér věří, že Marešové na MS pojedou

Trenér Neumann se však nevzdává ani naděje, že se pro světový šampionát ještě bratři Marešové do reprezentace vrátí. "V tomto věku rozhoduje zdraví. Věřím, že když budou oba zdraví a budou mít výkonnost, tak s námi pojedou. Přemlouvat je nebudu, ale myslím si, že pojedou," řekl Neumann.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články