Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zwolle a umělá tráva – překážky pro Spartu na cestě do Evropské ligy

Praha - Spartě stojí v cestě do Evropské ligy nizozemské Zwolle. Navíc na stadionu se bude hrát na umělé trávě. Letenští ještě ke všemu zápasí s poklesem formy. Pouť přes 4. předkolo bude tedy nejspíše hodně trnitá. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 19:50.

Trénink fotbalistů Zwolle před duelem se Spartou
zdroj: ČTK/ANP

Vše odstartovala porážka v Malmö, kde Sparta přišla nejen o šanci na vysněnou Ligu mistrů, ale také o suverenitu z úvodu sezony. Český šampion pak sice vydřel těsnou ligovou výhru v Příbrami, v pátek ale prohrál doma s Ostravou a připsal si druhou porážku ve třech zápasech.

Pro sebevědomí Sparty to byla po předchozí sérii šesti utkání bez prohry rána. "Před zápasem ve Zwolle jsme si proti Ostravě chtěli zvednout sebevědomí. Věřím však, že jsme silní a nezlomí nás to," řekl trenér Vítězslav Lavička.

Bez Váchy a Holka. Dostane šanci Brabec?

Letenský kouč se navíc musí vypořádat s absencí záložníka Lukáše Váchy, který byl ve Švédsku vyloučen a kvůli třízápasovému trestu přijde o oba duely se Zwolle.

"Od Malmö na nás leží psychická deka," řekl Lukáš Mareček, který nejspíš nastoupí místo Váchy. "Nemůžeme nad tím mávnout rukou a říct, že je to historie. Něco jsme si po Baníku řekli a teď se ukáže skutečná síla týmu. A já věřím, že ji máme," přidal.

Ještě větší starosti než záloha však Lavičkovi dělá složení stoperské dvojice, protože spolehlivý Mario Holek zůstal se zraněným kotníkem v Praze a Radoslav Kováč s Ondřejem Švejdíkem často chybují. V Nizozemsku by proto mohl dostat šanci Jakub Brabec. "Už jsme o změně uvažovali po vyřazení s Malmö, ale ponechali jsme to. Teď si to budeme vyhodnocovat znovu," prohlásil Lavička.

Zwolle, kam nedávno přišel z CSKA Moskva na hostování bývalý útočník Slavie Tomáš Necid, je sice pohárovým nováčkem, v jeho prospěch ale bude výrazně hovořit hřiště s umělým povrchem. V minulé sezoně na něm získalo 80 procent bodů.

"Proto jsme teď pár dní na umělce trénovali," řekl Lavička. "Ve Zwolle ale povrch ještě vydatně kropí, takže nás čeká extrémně rychlé hřiště. Ale věřím, že se s tím vyrovnáme," dodal.

"Umělka" s delším chlupem

"Nechtěli jsme podcenit žádný detail," řekl trenér Vítězslav Lavička. "Víme, že ten nezdar můžeme částečně napravit postupem do Evropské ligy. Navíc jsme jediný český klub v pohárech, takže chceme být úspěšní i kvůli českému fotbalu," dodal.

Sparta k přípravě využila umělý povrch v tréninkovém centru na Strahově, dokonalá simulace hřiště ve Zwolle to však nebyla. "Nizozemská (umělá tráva) je trochu jiná, má delší chlup, jako by byla neposečená. Hlavně delší přihrávky si musíme dávat přesně, protože míč hodně odskakuje," popsal rozdíl Mareček.

Předpokládané sestavy:

Zwolle: Boer - Van Polen, Van der Werff, Broerse, Van Hintum - Saymak, Rienstra - Lukoki, Drost, Thomas - Nijland.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, Švejdík, Costa - Matějovský, Mareček, Hušbauer - Dočkal, Krejčí - Lafata.

Zajímavosti:

- Zwolle hraje domácí zápasy na umělé trávě

- zápas se Spartou je pro Zwolle premiérou v evropských pohárech

- Zwolle nedávno získalo na hostování z CSKA Moskva českého útočníka Necida, který v minulosti hrál za Slavii

- Sparta po sérii 6 zápasů bez porážky v úvodu sezony prohrála 2 ze 3 posledních duelů

- Sparta v 11 pohárových zápasech s nizozemskými kluby prohrála jen 2x

- Sparta má v pohárech s nizozemskými kluby bilanci 5-4-2 (22:11)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články