Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ztráty míče dokázal Sporting trestat. Šance Plzně na čtvrtfinále poklesly

Sen fotbalistů Plzně o premiérové účasti ve čtvrtfinále Evropské ligy dostal ránu. Tedy hned dvě. Viktoria v úvodním osmifinálovém střetnutí nestačila na Sporting Lisabon a na hřišti portugalského celku padla 0:2. O obě branky se postaral útočník Fredy Montero, jenž těžil ze ztrát Západočechů.

Michaela Krmenčíka z Plzně zastavuje Sebastián Coates ze Sportingu Lisabon
zdroj: ČTK/AP/ autor: Armando Franca

K úspěchu proti silnějším celkům je vždy potřeba minimalizovat chyby, jelikož kvalitnější soupeři je dokážou bolestivě trestat.

Ne, Plzeň proti Sportingu nepředváděla minelu za minelou, jenže i to málo chybiček nakonec rozhodlo o tom, že z Portugalska odjela s porážkou. V obou případech se jednalo o zbytečnou ztrátu míče, po níž se domácí propracovali k brance.

Ta první přišla navíc v bolavý moment, v nastaveném čase prvního poločasu. Milan Petržela při brejku přišel o balon. Bílozelení okamžitě přešli díky volnému prostoru do rychlé akce, která skončila šikovným prodloužením centru v podání Fábia Coentraa a pohodlným zakončením Fredyho Montera, jenž se zjevil sám před brankářem Alešem Hruškou a trefil k tyči.

"Jestliže máme balon na kopačkách a ve 46. minutě ztratíme takovou situaci, je to obrovská chyba," postěžoval si po zápase trenér Plzně Pavel Vrba.

I druhý gól měl navíc podobný průběh i jmenovatele. Smolař Petržela krátce po změně stran znovu přišel o balon, tentokrát na vlastní polovině. Montero, jenž na hrotu zastupoval chybějícího kanonýra Basta Dosta, se opět dostal k míči, poradil si s obranou Plzně a trefil znovu mimo dosah plzeňského brankáře.

Vrbovi svěřenci v zápase víceméně celou dobu tahali za kratší konec, a i když se snažili přecházet do rychlých brejků a zejména v prvním poločase se jim to i v určitých momentech dařilo, problémem byla finálová fáze, kterou nedokázali dobře řešit.

Šance na gól ale přece jenom měli v závěrečné čtvrthodině, kdy domácí polevili. V 76. minutě chyběly střídajícímu Tomáši Chorému jen centimetry, aby centr z levého křídla namířil ve skluzu do branky. Neujaly se ani hlavičky Michaela Krmenčíka, kdy zejména druhá volala po snížení. V obou případech však míč šel mimo branku.

"Měli jsme být dopředu odvážnější, měli jsme tam málo situací třeba jeden na jednoho," zhodnotil po utkání záložník Tomáš Hořava.

Hlavního hrdinu Plzně tak bylo potřeba hledat jinde, mezi třemi tyčemi. Hruška i přes dvě inkasované branky několik dalších velkých šancí pochytal, a udržel tak Západočechům do odvety určitou šanci, i když doma je čeká náročná práce.

"Výsledek je zasloužený. Dali dva góly a měli další dvě stoprocentní příležitosti, které Hruška výborně chytl. Měli jsme taky náznakové věci, ale výsledek odpovídá dění na hřišti. Není samozřejmě nejhorší, ale na druhou stranu si přiznejme, že technika a rychlost byly na straně soupeře a přehrávali nás," uznal Vrba, jenž ale flintu do žita nehází.

"0:2 je hratelné, ale museli bychom dát brzy gól. Pokud ho dostaneme, bude to asi ztracené. Budeme tedy doma chtít vstřelit branku a pak se může stát cokoliv," prohlásil Vrba.

Že to Sporting s míčem skutečně umí a dokáže být velice nebezpečný, se ukázalo po prvotním oťukávání v 7. minutě, kdy se Gelson Martins dostal k přízemnímu centru do vápna. David Limberský jeho náběh vůbec nezachytil a jen nepřesná střela portugalského hráče uchránila Plzeň od inkasování.

Ještě hůře bylo Západočechům po nečekaně rychle rozehrané standardce. V 19. minutě musel výborný zákrok proti Bryanu Ruizovi vytáhnout Hruška, když se křídelník zjevil sám před brankou. Chvíli nato brankář Západočechů už jen sledoval, jak rána Marcose Acuni rozezvučela břevno.

Hosté v ten moment byli hodně zatažení, ale dokázali odolávat. Navíc jim přálo také štěstí, kdy rozhodčí přehlédl jasný faul Romana Hubníka na Montera v pokutovém území.

Kolumbijský útočník si však křivdu na konci prvního a druhého poločasu bohatě vynahradil a domácímu favoritovi to vlilo elán a větší odvahu do žil.

Rezultovaly z toho dvě výborné příležitosti. V 65. minutě po obrovském tlaku Ruiz strčil nohu na malém vápně do centru a na čáře se musel činit Hruška. Plzeňský brankář byl na místě i v 68. minutě, kdy obranou prolétl Bruno Fernandes a tvrdě vyprášil jeho rukavice.

Výborný zápas Hrušky pak vyvrcholil v nastaveném čase, kdy lapl tutovku Jérémyho Mathieua, jenž se dostal po povedeném rychlém brejku až přímo před něj.

Plzeň díky tomu drží naději na první přechod přes osmifinále, když v předchozích pokusech s Fenerbahce a Lyonem byla neúspěšná. Odveta se uskuteční 15. března od 19 hodin.

Sporting Lisabon - Viktoria Plzeň 2:0 (1:0)

Branky: 45.+1 a 49. Montero. Rozhodčí: Kulbakov - Žuk, Masljanko (všichni Běl.). ŽK: Battaglia, Coates, William Carvalho - Hořava, Limberský. Diváci: 26 090.

Sporting: Rui Patrício - Ristovski, Coates, Mathieu, Fábio Coentrao (85. Rúben Ribeiro) - William Carvalho, Bruno Fernandes - Gelson Martins, Ruiz (78. Bruno César), Acuňa (57. Battaglia) - Montero. Trenér: Jesus.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (62. Chorý), Kolář (75. Kovařík), Zeman (82. Čermák) - Krmenčík. Trenér: Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články