Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ztráta na úvod kvalifikace. Lvíčata prohrála na Islandu gólem v nastavení

Český tým měl na Islandu v úvodní půlhodině hned několik dobrých šancí, gól však nevstřelil, a tak před koncem poločasu udeřilo na druhé straně, když se trefil Gudjohnsen. I ve druhé půli to dlouho vypadlo na české střelecké trápení. To protrhl až tři minuty před koncem základní hrací doby Christophe Kabongo, který se trefil podruhé ve svém druhé utkání za reprezentaci do 21 let. Češi ale na remízu nakonec nedosáhli, když ve 3. minutě nastavení vystřelil islandskou výhru 2:1 krásnou ranou z dálky Baldursson.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Island "21" – Česko "21"

"Lvíčata" v devátém vzájemném utkání poprvé prohrála, další kvalifikační duel sehrají 13. října v Českých Budějovicích proti Walesu. Ve skupině I jsou ještě Dánsko a Litva.

"V zápase jsme nepodali takový výkon, abychom si úplně zasloužili vyhrát," řekl Suchopárek. "Je to škoda, protože myslím, že určitě nemáme horší tým než soupeř, ale dneska byli šťastnější a efektivnější do koncovky," přidal třiapadesátiletý kouč.

Čeští mladíci na hřišti soupeře, kterého zdolali v play-off o minulý šampionát v Gruzii a Rumunsku, mohli otevřít skóre už v šesté minutě. Vydrovu ránu z přímého kopu ale zastavilo břevno.

O chvíli později Jurásek po kličce brankáře trefil z úhlu obránce Róbertssona. Ve 25. minutě zase Tkáč slabou střelou nepřekvapil gólmana Peterssona. Na druhé straně Borgbórsson o kousek minul Horníčkovu branku.

Ve 44. minutě už se Islanďané prosadili, když rychlý brejk zakončil přesnou střelou útočník Gudjohnsen, jehož slavný otec Eidur působil i v Chelsea či Barceloně. "Po ztrátě kolem pokutového území soupeře jsme dovolili domácím jít do brejku a museli jsme výsledek dohánět," litoval Suchopárek.

I druhá půle přinesla české šance

Češi vstoupili do druhé půle aktivně a Černák z úhlu napálil boční síť. Dál ale hrozili i Seveřané, Baldurssonovu ránu z dálky zlikvidoval Horníček. Blízko vyrovnání byl v 65. minutě Karabec, který špičkou kopačky trefil tyčku.

Tři minuty před koncem se už hosté prosadili po chybě kapitána Gudjohnsena. Černák předložil míč Kabongovi a ten z ideální pozice nezaváhal. Záložník s konžskými kořeny, který působí ve slovenské Podbrezové, skóroval i při druhém startu za "lvíčata".

"Gól mě sice osobně těší, ale přijel jsem sem s týmem a chtěli jsme vyhrát, což se nepovedlo, takže jsem naštvaný a zklamaný," prohlásil dvacetiletý hráč slovenské Podbrezové.

Čeští mladíci si ale závěr nepohlídali a ve čtvrté minutě nastavení Baldursson rozhodl o islandské výhře ranou zpoza šestnáctky do horního růžku. Jednadvacítka nenavázala na čtvrteční vítězství 2:0 v přípravě nad Slovenskem, které bude příští evropský šampionát hostit.

Na ME postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na turnaji jistou.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let:

Skupina I:

Island – Česko 2:1 (1:0)
Branky: 44. A. Gudjohnsen, 90.+4 Baldursson – 87. Kabongo. Rozhodčí: Kachevski – Vasilevski, Putilin (všichni Mak.). ŽK: Róbertsson, Jónasson (trenér) – Chaloupek, Vitík.
Island: Petersson – Pálsson, Róbertsson, Karlsson – Borgbórsson (63. Sigurpálsson), Ingason (90.+5 Wöhler), Baldursson, E. Gudmundsson, Ó. Gudmundsson – A. Gudjohnsen, Sigurgeirsson (70. Djuric). Trenér: Jónasson.
Česko: Horníček – Vitík, Chaloupek, Vydra – Černák, Tkáč (65. Fila), Křišťan (77. Kaštánek), Suchomel – Karabec (85. Halinský), Sejk (65. Vecheta), Jurásek (77. Kabongo). Trenér: Suchápárek.

Litva – Wales 2:3 (0:1).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články