Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zranění, nerozehranost i forma. Reprezentace není před Eurem v ideální kondici

Praha - Trenér českých fotbalistů Pavel Vrba musí před oznámením nominace na evropský šampionát řešit množství problémů. Někteří hráči prodělávají zranění, chybí jim zápasová kondice nebo postrádají formu. Otázkou je i to, zda dát ve Francii důvěru zasloužilým hráčům, nebo se spolehnout na mladou krev. Nominaci na šampionát oznámí Vrba 19. května. 

Trenér českých fotbalistů Pavel Vrba (vlevo) a jeho asistent Karel Krejčí
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Zdravotní potíže se objevily téměř v každé řadě sestavy včetně brankáře Petra Čecha, nejvíce je ale zasažen střed zálohy. Zdraví po celou sezonu zůstali jen Bořek Dočkal, který však hrává na ofenzivnějších postech, a Vladimír Darida, jenž by měl patřit k tahounům reprezentace. Vrba nebude mít lehké rozhodování, koho nominovat spolu s nimi.

O část jara přišel zkušený Jaroslav Plašil, který však už v posledních zápasech nastupoval a prokázal formu. Další stabilní člen sestavy David Pavelka dva měsíce marodil a o víkendu odehrál za Kasimpasu první půlhodinu od začátku března. Tomáš Rosický zase na jaře hrál po zranění jen za juniorku Arsenalu.

Z dalších vyzkoušených hráčů na tento post jsou nyní zdraví Kamil Vacek, Lukáš Mareček, Lukáš Vácha, Daniel Kolář a Martin Pospíšil. Naopak Martin Frýdek a Jakub Rada se potýkají s otřesem mozku a plzeňští Tomáš Hořava s Ondřejem Vaňkem jsou rovněž zranění. Nejistá je i účast ofenzivního záložníka Josefa Šurala, který má vážnější zranění.

Slavící Vladimír Darida z Herthy Berlín
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Střed zálohy je srdce týmu a tam se součinnost nahrazuje těžko stejně jako zápasový rytmus. Určitě zranění ovlivní plány trenéra Vrby," řekl k šampionátu trenér Liberce Jindřich Trpišovský. "Musíme se modlit, aby zůstal zdravý Vláďa Darida," uvedl a doplnil, že by na turnaj vzal i nerozehraného Rosického. "Každý tým potřebuje osobnosti, které mají vůdcovské schopnosti. Jeho přítomnost v týmu bude důležitá, i kdyby měl chodit do zápasu z lavičky. Je třeba mít různé typologie hráčů," dodal.

Trable má trenér Vrba i v útoku. Tomáš Necid se v Bursasporu netrefil od začátku února, David Lafata také ve Spartě nemá oslnivou formu podobně jako Matěj Vydra v Readingu. Milan Škoda sice za Slavii dává góly, ale řadu šancí také zahazuje. "Problém s útočníky tlačí celý český fotbal. Chybí nám kvalita a musíme to nahradit pojetím hry. Nemáme útočníka pro špičkový tým. Třeba David Lafata je vynikající útočník, ale na české úrovni. Na mezinárodní úrovni se na něj spolehnout nemůžeme," uvedl bývalý útočník Pavel Kuka.

Patrik Schick
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Odborníci proto navrhují, že by mohl Vrba vyzkoušet mladou krev, a to hráče z jednadvacítky Patrika Schicka a Václava Černého. "Schick si svými výkony přirozeně řekl o šanci, ale rovněž souhlasím s názory, že je riziko vzít na tak velký turnaj neprověřeného hráče. Navíc i v jednadvacítce jsou to oba ještě benjamínci. Na druhou stranu oba potvrzují kvalitu," konstatoval trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička.

Pro nominaci dvou mladých hráčů je také Kuka. "Upřednostnil bych do týmu dva mladé hráče místo některých, kteří mají nejlepší léta za sebou, aby se mohli lépe adaptovat v týmu. Přeci jen na takovém turnaji se s týmem lépe sžijí než při krátkých srazech během kvalifikace, ve které pak budou platnějšími hráči," řekl Kuka.

Vrbu může těšit alespoň forma krajních hráčů. Jiří Skalák se v posledních dvou měsících vypracoval v oporu Brightonu, který hraje o postup do Premier League. Tahounem Sparty byl na jaře Ladislav Krejčí podobně jako v týmu mistrovské Plzně Jan Kovařík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články