Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Zpráva o vyšetřování korupce zůstane utajená, rozhodla FIFA

Curych - Mezinárodní fotbalová federace nezveřejní závěrečnou zprávu z vyšetřování údajné korupce při volbách pořadatelů mistrovství světa 2018 a 2022. Podle zástupců FIFA to není možné z právního hlediska. Zhruba v polovině listopadu však šéf etické komise FIFA Hans-Joachim Eckert zveřejní vlastní závěry z vyšetřovacího spisu.

FIFA
zdroj: ISIFA/EPA

Veřejné publikování výsledků svého šetření požadoval šéf vyšetřovací komise Michael Garcia. "Myslím, že je nyní nezbytné, aby výkonný výbor FIFA schválil přiměřené zveřejnění zprávy," uvedl Garcia před časem.

Garcia v září zdůraznil, že pro odtajnění vyšetřovacího spisu jsou i někteří členové výkonného výboru včetně místopředsedů Jima Boyce ze Severního Irska, Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů, jordánského prince Husajna či Australanky Moyi Doiddové.

Předseda etické komise Hans-Joachim Eckert, který od počátku zprávu označoval za tajnou, však dnes prohlásil, že její zveřejnění by "dostalo etickou komisi a celou FIFA do velice složité právní situace".

Přislíbil ale, že pro prostudování celého spisu zveřejní jeho výtah. "Ten bude obsahovat přehled vyšetřovací zprávy, shrnutí hlavních zjištění, závěrů a doporučení, stejně jako jejich stručné vyhodnocení," uvedl Eckert.

Eckert zdůraznil, že FIFA je vázána vlastním etickým kodexem k ochraně důvěrných informací. "Navíc musíme respektovat i práva na ochranu osobnosti těch, kteří jsou ve zprávě zmíněni, což by se vší pravděpodobností v případě zveřejnění nebylo možné," dodal Eckert.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články