Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Zpět mezi elitu chce Brno a Jihlava. Prvoligové ambice mají i Hradec s Budějovicemi

Fotbalová národní liga startuje, chystají se velké změny. Přímý postup si zajistí pouze vítěz, druhý a třetí tým tabulky si zahrají baráž proti patnáctému, respektive čtrnáctému celku z první ligy. Sestupová kritéria se naopak nezměnila, do třetí ligy půjdou nejhorší dvě mužstva. Návrat do špičky chtějí slavit Brno a Jihlava. ČT sport opět nabídne z druhé nejvyšší soutěže přímé přenosy.

Radost fotbalistů Českých Budějovic
zdroj: ČTK autor: Honza Ján

Hned první kolo v neděli nabídne souboj Brna a Jihlavy, které v minulé sezoně sestoupily z nejvyšší soutěže. Nováčky sezony 2018/19 jsou Chrudim a Prostějov. Ve FNL budou pokračovat i Vítkovice, přestože v minulém ročníku skončily na předposlední, sestupové příčce. Ale vzhledem k tomu, že se pražská Olympia navzdory udržení rozhodla sloučit s Radotínem a vrátit se do třetí ligy, zůstal na její úkor v soutěži celek z Ostravy.

Brno se touží okamžitě vrátit mezi elitu. "Pro nás je nejdůležitější postoupit. Budeme se snažit vybojovat si přímou cestu z prvního místa," řekl trenér Roman Pivarník. "Nálada v kabině je jasná, všichni víme, pro co tu jsme. Říkat cokoliv jiného by byl alibismus. Máme to všichni v hlavách, chceme soutěž vyhrát a postoupit," doplnil kapitán Dušan Melichárek.

Zbrojovka získala zkušeného útočníka Lukáše Mageru z Mladé Boleslavi, obránce Pavla Eismanna z Karviné či záložníka Roberta Bartolomeua ze Zlína. "Chceme se prezentovat kombinační hrou. Druhá liga je důraznější, v tom se musíme soupeřům vyrovnat," upozornil Pivarník.

Jihlava udržela kouče Martina Svědíka přes zájem prvoligových klubů v čele s Duklou Praha. Několik opor naopak odešlo. Lotyšský útočník Davis Ikaunieks do Jablonce, další ofenzivní hráč Pavel Dvořák do Olomouce a brankář Matej Rakovan do druholigového skotského Dundee.

"Nebudu teď říkat, že jdeme jednoznačně za postupem. Od trenéra však máme ordinováno, že chceme vyhrát každý zápas. Stejně jsme přistupovali i k jarním duelům, kdy byl náš bodový zisk nad očekáváním. Pokud výhry dokážeme hromadit, tak budeme hrát o postup," uvedl kapitán Vysočiny Lukáš Vaculík.

zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Hradec Králové v létě převzal nový trenér, Zdenko Frťala. Východočeský klub po minulé sezoně, kterou "votroci" dokončili na čtvrtém místě, propustil trenéra Karla Havlíčka. Nejlepší střelec soutěže Jan Pázler v létě odešel do Liberce, nahradit se ho pokusí Makedonec Fahrudin Ďurděvič.

"Hradec je prvoligový klub, na druhou stranu, do sezony jdeme s velkým počtem odchovanců. Proto by bylo velmi odvážné říkat, že budeme bojovat o první místo. Chceme se samozřejmě pohybovat co nejvýše, ale prioritou je vybudovat tým, který bude v blízké budoucnosti konkurenceschopný i v první lize," řekl sportovní ředitel Jiří Sabou.

Do první ligy by se chtěly vrátit také České Budějovice. Šestý celek minulého ročníku může povzbudit i vítězná generálka s pražskou Spartou (2:1). "Myslím, že fotbalově jsme na tom velice dobře. Chtěli bychom urvat alespoň baráž," konstatoval generální manažer Dynama Martin Vozábal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články