Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Žolík Shaqiri uzemnil Manchester United, série Arsenalu skončila

"Totální fotbal" Liverpoolu přinesl ovoce v podobě prestižního vítězství nad dějinným rivalem Manchesterem United 3:1, o kterém rozhodl po změně stran dvougólový náhradník Xherdan Shaqiri. V 17. kole vyhrál stejným poměrem také Manchester City, konkrétně nad Evertonem, a nadále ztrácí na vedoucí "Reds" dva body. Nezaváhal ani třetí Tottenham s Burnley a čtvrtá Chelsea v Brightonu. Selhal naopak pátý Arsenal, jenž prohrál v Southamptonu 2:3 a nebodoval po třinácti ligových zápasech.     

Xherdan Shaqiri z Liverpoolu se raduje z gólu
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

V Liverpoolu otevřel skóre ve 24. minutě Mané, který si naběhl na pas za obranu a po rychlém zpracování prostřelil španělského gólmana De Geu. Domácím nicméně radost dlouho nevydržela, protože se hostům podařilo bleskově srovnat po chybě brankáře Alissona, který neudržel centr a vyrazil ho přímo před dobíhajícího Lingarda.

Nerozhodný stav trval až do 73. minuty, kdy se k odraženému míči dostal ve vápně Shaqiri a s pomocí Youngovy teče ho napálil do sítě. Za dalších sedm minut navíc De Gea inkasoval znovu. Opět od Shaqiriho, jenž se dostal ke střele z hranice vápna, která po teči Baillyho změnila směr a zapadla k pravé tyči.

Liverpool v zápase dominoval v držení míče a soupeře také přestřílel jednoznačně 36:6. Na branku šlo 11 střel domácích a pouze dvě hostů. "Reds" dál vedou tabulku o bod před Manchesterem City. United v tomto ročníku Premier League obdrželi už 29 branek, což je o jeden gól více, než dostali za celou uplynulou sezonu.

Je nám líto, video expirovalo.
Střídající Shaqiri dvěma góly rozhodl bitvu s United

Arsenal nečekaně prohrál

Hráči Southamptonu prolomili sérii domácích neúspěchů a poprvé v tomto ročníku vyhráli před vlastními příznivci. Navíc dopřáli premiérové vítězství novému kouči Ralphu Hasenhüttlovi a zároveň ukončili sérii Arsenalu, jenž naposledy padl v lize v srpnu s Chelsea 3:2. Ve všech soutěžích měli "Gunners" šňůru dokonce 22 zápasů bez porážky.

Za "Saints" se dvakrát do poločasu trefil Ings, který využil v obou případech zaváhání obránce Koscielnyho, ale odpověď londýnského celku pokaždé obstaral Mchitarjan.

Rozhodující branku vstřelil v 85. minutě hlavou střídající Austin poté, co Čechův konkurent Leno nedosáhl na Longův centr. Southampton se po překvapivém skalpu Arsenalu ocitli mimo sestupové pásmo. Arsenal zůstává na páté pozici za kvartetem Liverpool, Manchester City, Tottenham a Chelsea.

Fotbalisté Arsenalu koušou zklamání v Southamptonu
zdroj: REUTERS autor: David Klein

Chelsea nezaváhala v Brightonu

"Blues" porazili Brighton v lize i posedmé. Hlavní zásluhu na vítězství 2:1 měl belgický reprezentant Hazard, který připravil první gól a pak sám přidal druhý. S osmi brankami a devíti asistencemi je nejproduktivnějším hráčem Premier League. Domácí sice snížili ve druhé půli prostřednictvím Marche, ale více už nestihli.

"Citizens" udeřili hned z první vážnější šance. Mina odkopl míč od vlastní svatyně přímo k soupeři, Sané našel za obranou Gabriela Jesuse a ten obstřelil padajícího Pickforda. Mladý Brazilec se v lize prosadil poprvé od října.

Domácí mohli zvýšit těsně před pauzou, ale Pickford dělovku Mahreze reflexivně vyrazil. Manchester tak přidal další branku až ve druhém poločase – po další asistenci Saného se hlavou trefil znovu Jesus.

V 65. minutě sice utkání zdramatizoval přesnou hlavičkou Calvert-Lewin, ale na víc už se mužstvo z Liverpoolu nevzmohlo. Naopak o čtyři minuty později pojistil vítězství loňských šampionů střídající Sterling.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Manchesteru City nezaváhali s Evertonem

Tottenham se ve Wembley trápil

Tottenham se dlouho nemohl přes urputnou obranu Burnley prosadit. I přesto, že držel míč na kopačkách 70 procent hracího času a soupeře přestřílel 15:4. Nicméně nakonec se dočkal a má jistotu, že i po 17. kole zůstane třetí. Kane zpracoval v pokutovém území míč a předložil ho do běhu Eriksenovi, který prostřelil Harta.

První gólový okamžik utkání Wolverhamptonu s Bournemouthem přišel už ve 12. minutě po velké chybě hostů v rozehrávce. Míče se zmocnil Jota, jenž našel před prázdnou bránou zakončujícího Jimenéze. Hosté mohli vyrovnat po hodině hry, ale Stanislas trefil pouze břevno. V nastaveném čase pak pojistil výhru domácích z brejku střídající Cavaleiro.

O druhé domácí výhře Crystalu Palace v sezoně rozhodl jediný gól z 39. minuty. Milivojevič napřáhl z dálky a jeho střela zapadla s chirurgickou přesností k pravé tyči Schmeichelovy svatyně. Od ligového debutu za londýnský celek vstřelil srbský záložník už šestnáctý gól, žádný z jeho spoluhráčů jich za tu dobu nedal víc.

Anglická fotbalová liga - 17. kolo:

Manchester City - Everton 3:1 (22. a 50. Jesus, 69. Sterling - 65. Calvert-Lewin), Crystal Palace - Leicester 1:0 (39. Milivojevič), Huddersfield - Newcastle 0:1 (55. Rondón), Tottenham - Burnley 1:0 (90.+1 Eriksen), Watford - Cardiff 3:2 (16. Deulofeu, 52. Holebas, 68. Quina - 80. Hoillet, 82. Reid), Wolverhampton - Bournemouth 2:0 (12. Jiménez, 90.+4 Cavaleiro), Brighton - Chelsea 1:2 (66. March - 17. Pedro, 33. Hazard), Southampton - Arsenal 3:2 (20. a 44. Ings, 85. Austin - 28. a 53. Mchitarjan), Liverpool - Manchester United 3:1 (73. a 80. Shaqiri, 24. Mané - 33. Lingard).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články