Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Znojmo na stadion dostane 29 milionů od města. Dalších 70 chce od státu

Znojmo - Další obrat zažívá fotbalové Znojmo, které potřebuje opravit svůj stadion, aby si udrželo svou prvoligovou příslušnost. Zatímco ještě přednedávnem se hovořilo o tom, že veškerou dotaci na rekonstrukci (zhruba 90 milionů korun) by mělo obdržet ze státních peněz, nyní má slíbeno 29 milionů od města. O zbylých zhruba 70 milionů pak město požádalo ministerstvo školství.

Znojemský fotbalový stadion
zdroj: ČT Brno

Fotbalisté stále věří, že se najde řešení, které Znojmu umožní udržet se v první lize. Pokud by do 30. června svůj stadion kompletně nezrenovovalo, sestupuje z nejvyšší soutěže bez ohledu na to, na kterém místě v tabulce skončí. Oprava má stát necelých 100 milionů korun.

Drtivou většinu z nich - 90 milionů - přitom Znojmo mělo obdržet od státu. Klubový prezident Ota Kohoutek na přelomu března a dubna tvrdil, že má ústní příslib z ministerstva školství. To však popřel ministr školství Marcel Chládek, který na začátku dubna Aktuálně.cz oznámil, že jde o fámu.

Starosta města Znojma Vlastimil Gabrhel tvrdí, že tyto prostředky nebudou určeny jen fotbalovému klubu. "Stadion chceme zrekonstruovat nezávisle na fotbalistech pro mládež, atlety a další sportovce. Pokud se to podaří, budou jej využívat i fotbalisté," uvedl Gabrhel.

Město vynaloží z vlastních zdrojů 29 milionů korun a bude se snažit o podporu kraje, který by mohl jeho náklady snížit. "Ministerstvo jsme požádali o dotaci 70 milionů korun, ale zatím neznáme rozhodnutí ani dobu, kdy nám výsledek sdělí," řekl ČTK Gabrhel.

Ministerstvo by mělo rozhodnout během května, podle vyjádření ministra Chládka pro Aktuálně.cz by tak mělo být učiněno do tří týdnů. "Žádost posoudí Národní komise pro sport složená z odborníků na sport," sdělila mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Stadion přitom musí být zrekonstruovaný do konce června, jinak fotbalisté o první ligu přijdou a ještě zaplatí třímilionovou pokutu. Renovace přitom měla probíhat již na podzim a Znojmo mělo ligový program hrát na svém stánku již v jarní části sezony.

"Sami jsme se o rekonstrukci stadionu snažili, ale neuspěli jsme. Je to pro nás problém, ale stále věříme, že se řešení najde," uvedl Kohoutek. I když je Znojmo nyní na sestupových příčkách, soutěž chce udržet. "Sestupem je ohroženo více týmů, které budou bojovat o záchranu. Na hřišti dáme do boje za záchranu všechno. Na ostatní věci už nemáme vliv," poznamenal Kohoutek.


Podle něj je problematický termín dokončení rekonstrukce stadionu 30. června. "Pokud najdeme řešení na opravu, myslím si, že termín nestíháme. Kdybychom ale dostali povolení jej posunout, uvítali bychom to," dodal Kohoutek.

Znojemští fotbalisté dostali pro letošní sezonu výjimku. Domácí zápasy hrají na stadionu brněnské Zbrojovky s tím, že pro příští ročník již budou mít opravený vlastní stadion. Čtyři kola před koncem soutěže okupuje tým sestupové předposlední místo se ztrátou jednoho bodu na třináctý a čtrnáctý celek.

Zdroj
ČT sport, ČTK, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články