Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zmrhal by po slávistickém snu chtěl prožít i reprezentační na Euru do 21 let

Praha - S fotbalem začínal Jaromír Zmrhal ve svém rodném Žatci. V devíti letech ale putoval do Blšan, kde si jej všimli zástupci pražské Slavie. Od té doby si mladý záložník plní svůj sešívaný sen. O tom, zda-li si splní i ten reprezentační, v podobě účasti na domácím mistrovství Evropy, rozhodnou nadcházející měsíce.

"Jako spoustu malých kluků mě k fotbalu přivedli rodiče, bylo to ve Slavoji Žatec a tehdy mi byly čtyři roky," vzpomíná na fotbalové začátky opora Slavie. "Zmrhal dlouhá léta působil na hrotu útoku, a to platilo i po jeho přesunu do Blšan. Na severu Čech si však zahrál pouhý rok a stěhoval se do Slavie. Postupně se z mládežnických celků sešívaných propracoval až do "A" mužstva, kde nastupuje na pozici středního záložníka.

"Nejvíc vzpomínám na svůj první příchod do kabiny áčka. Ať jsem hrál kdekoli, vždycky jsem byl slávista, moje rodina je celá slávistická, takže to byl pro mě ten největší zážitek." A další se brzy dostavil. Tři dny před svými devatenáctými narozeninami se Jaromír Zmrhal dočkal ligové premiéry, když zasáhl do poslední čtvrthodiny prvního kola ročníku 2012/13. Slávisté tehdy přivítali Jihlavu a Zmrhalův debut skončil remízou 3:3.

Za tři týdny už se mladý záložník dočkal i své první výhry v červenobílém dresu prvního týmu. Slavia deklasovala Brno 5:0 a svou premiérovou brankou v nejvyšší soutěži se na výhře podílel i Zmrhal. Brzy nato se usadil v základní sestavě sešívaných a během dvou a půl sezony ve vršovickém klubu scházel pouze ve třech ligových zápasech.

Rok 2012 znamenal pro slávistického záložníka také premiéru v reprezentaci do 21 let. Trenér Dovalil jej při formování nového týmu po nezdařilé baráži s Ruskem neopomenul a Zmrhal si reprezentační dres oblékl hned v listopadovém přátelském utkání se Švédskem. "To se mi ale zrovna moc nedařilo. Byl jsem hodně nervózní a asi to bylo znát," říká dnes již s úsměvem ke svému debutu v jednadvacítce.

Podívejte se na rozhovor s Jaromírem Zmrhalem. (Zdroj: FAČR)

Vše si ale vynahradil přesně do roka a do dne, když v přípravě na Kypru pomohl brankou k výhře českého týmu 3:0. Pro Zmrhala šlo zatím o jedinou branku v týmu Fotbalových lvíčat, přesto pravidelně dostává pozvánky na reprezentační akce. Naposledy se představil v listopadovém dvojzápase s Dánskem a Německem a na hřišti nechyběl ani minutu.

"Reprezentace je obrovská čest a teď navíc i motivace. Euro je u nás, a to je něco neuvěřitelného. Je to obrovská radost. Strašně se na to těším a moc bych se tam chtěl dostat," uzavírá Zmrhal. Pokud se mu jeho přání vyplní, pak se bude moci na domácím Euru cítit doma hned dvojnásobně. Minimálně dva zápasy totiž odehrají mladí reprezentanti právě na stadionu v Edenu.

Právě na něm prožil loni v srpnu nejlepší moment probíhající klubové sezony, když se vítěznou brankou postaral o tříbodový zisk z utkání s úřadujícím vicemistrem z Plzně.

Profil Jaromíra Zmrhala
zdroj: Fotbalovalvicata.cz
Zdroj
FAČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články