Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Změny v českém fotbalu jsou pomalé, míní Kratina. Ohlásil kandidaturu do vedení FAČR

Miliardář Milan Kratina chce vstoupit do vedení českého fotbalu. Na nadcházející mimořádné valné hromadě hnutí F-evoluce se chce ucházet o pozici místopředsedy FAČR. "Fotbal pořád přešlapuje na místě, strukturální změny nepřicházejí," uvedl. 

Milan Kratina
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Strukturální změny nepřicházejí a veřejnost tak nezískává větší důvěru. I proto jsem se rozhodl osobně ucházet se o post místopředsedy a po boku dalších členů výkonného výboru být silným hlasem pro co nejrychlejší změnu poměrů v českém fotbale," uvedl Kratina při ohlášení kandidatury.

Mimořádnou valnou hromadu svolal výkonný výbor FAČR poté, co české divizní kluby vyvolaly hlasování o odvolání druhého místopředsedy a poslance za ANO Jana Richtera a předsedy Řídící komise pro Čechy Martina Drobného. Mimořádná hromada bude následovat bezprostředně po řádné valné hromadě 17. června v Praze.

F-evoluce, která vznikla předloni na podzim po zatčení bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra s cílem změnit poměry v českém fotbale, má aktuálně ve výkonném výboru dva zástupce – trenéra futsalové reprezentace Tomáše Neumanna a teplického ředitele Rudolfa Řepku. Na konci dubna se neúspěšně pokusili do programu jednání zařadit odvolání generálního sekretáře FAČR Michala Valtra. Fousek to ostře zkritizoval a připustil, že to částečně vnímá i jako útok na sebe.

Nyní se F-evoluce pustila do dalšího boje a ráda by ve výkonném výboru získala nové posty. Vedle Kratiny bude předseda benešovského okresního svazu Tomáš Novák usilovat o pozici předsedy Řídící komise pro Čechy místo Drobného.

Uzávěrka kandidatur je dnes. Kratina zatím neví, kolik bude mít soupeřů. Tvrdí, že proti Richterovi osobně nic nemá. "Nechci hodnotit jeho klady a zápory, nechci na nikoho útočit. Ale cítíme, že se síly ve fotbale změnily, že máme šanci to na mimořádné valné hromadě změnit. Chceme být pozitivnější a lepší," uvedl Kratina a vyjmenoval šest priorit, mezi nimi mládežnický fotbal, větší transparentnost či finance.

O jeho šancích hodně napoví pondělní takzvaná provolba, v níž si 48 českých divizních klubů vybere 21 delegátů valné hromady s hlasovacím právem. Delegáti české komory nejprve musejí Richtera odvolat a teprve pak by se volil nový místopředseda.

Pomalé změny

Je zklamaný, že avizované změny ve fotbale podle něj probíhají pomalu. "Od loňského června se z programu nepodařilo prosadit vůbec nic. Zklamání je na naší straně, ale i na straně moravských delegátů. Spousta procesů na FAČR mi připomíná pohádku o tom, jak vodník Kebule vařil mlhu. Vždy se objeví téma, ale následně zmizí v mlze a nic se neděje," řekl Kratina, který je podle loňského žebříčku časopisu Forbes s majetkem přesahujícím sedm miliard korun 47. nejbohatším Čechem.

"Bohatství se ve fotbale úplně nerovná úspěšnost. Jdu trochu jinou cestou, věnujeme se systémové přeměně fotbalu. Není to o mém egu, že bych měl touhu koupit si klub a ukazovat, že je nejlepší. Rádi bychom z fotbalu, který je nejsledovanějším sportem na světě, udělali něco pozitivního, což se o něm tady u nás historicky úplně říct nedá," dodal zakladatel investiční skupiny, který F-evoluci finančně podporuje.

Jednou z hlavních tváří F-evoluce je bývalý reprezentant Vladimír Šmicer, jenž se před loňskými volbami původně rovněž ucházel o post předsedy asociace. Poté ale kandidaturu stáhl a podpořil Fouska v souboji s Karlem Poborským. Do výkonného výboru se Šmicer na pozici místopředsedy nedostal, porazil ho Richter.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články