Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zlín měl problémy, nakonec ale přes Olomouc postoupil do finále bojů o Evropu

Finalistou skupiny o Evropu se po semifinálové odvetě stali zlínští fotbalisté. Ti na venkovním hřišti prohráli s Olomoucí 2:3, po domácím vítězství 1:0 ale postupují dále. Ve finále se Zlín střetne s Mladou Boleslaví, která vyřadila Teplice.

Milan Lalkovič
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Po domácí výhře 1:0 sice zlínští hráči prohráli v Olomouci 2:3, ale postup jim zajistily góly vstřelené venku. Postarali se o ně Pablo Podio a Adnan Džafič, poslední branky v sezoně za Olomouc dávali Milan Lalkovič, Martin Nešpor a David Houska. 

Klíčová pasáž dvojutkání nastala hned v první minutě. Holík odcentroval zprava do prostoru malého vápna, Chvátal míč lajdácky odkopl přímo na nohu Podia, který jej po 47 vteřinách poslal do sítě. V tu chvíli bylo jasné, že na Hané se nebude poprvé v historii samostatné české ligy prodlužovat.

Sigma potřebovala k postupu dát tři góly a nezbylo jí nic jiného než otevřít hru ještě více, než měla v plánu. V deváté minutě se do slibné střelecké pozice dostal Dvořák, ale vystřelil jen slabě. Další útoky postrádaly finální přesnost a také moment překvapení. Ale jen do 26. minuty, kdy Houska pasem za obranu Zlína našel Lalkoviče, který prostřelil Rakovana.

Jenže místo psychické vzpruhy se Sigma dočkala pravého opaku. Další rychlý brejk takticky skvěle připraveného Zlína sklepl Poznar v pokutovém území za sebe a Džafič jej znovu uklidil k tyči.

Je nám líto, video expirovalo.
Přenos ČT: Sestřih utkání Olomouc – Zlín

Domácí se těžce vzpamatovávali z druhého úderu. Ve druhé půli vsadili vše na útočnou kartu, ofenzivu posílil Nešpor, ale hlavičkou ve slibné pozici jen potvrdil, že problémem Sigmy je proměňování šancí.

Zlín si tvrdil svoji muziku a poctivě bránil. Využíval každé možnosti k rychlým brejkům a měl i víc šancí než nervózní domácí. Poznar nejprve hlavičkoval do Buchty, posléze pálil těsně vedle, další náznaky příležitostí vypracovával na pravé straně Holík.

Zásadní obrat ve skóre a vývoji hry nastal v 66. minutě. Nejprve Nešpor na hranici ofsajdového postavení přeloboval Rakovana, o dvě minuty později dorážel po brejku Houska a Sigma byla rázem nejen na koni, ale hlavně jeden gól od postupu.

Závěr zápasu byl ve znamení velkého tlaku probuzené Olomouce. Do slibné pozice se dostal Nešpor, ofenzivu řídil aktivní Pilař, v nastavení trefil tyč Beneš, což byla olomoucká tečka za sezonou.

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 3:2 (1:2)

Branky: 26. Lalkovič, 66. Nešpor, 68. Houska - 1. Podio, 30. Džafič. Rozhodčí: Klíma - Kříž, Novák. ŽK: Pilař, Zahradníček - Bačo, Gajič, Podio, Hlinka, Železník. ČK: 90. Železník. Diváci: 4168. První zápas: 0:1, postoupil Zlín.

Olomouc: M. Buchta - Chvátal (40. Falta), Beneš, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Plšek, Dvořák (46. Nešpor), Houska, Lalkovič (61. Pilař) - Yunis. Trenér: Jílek.

Zlín: Rakovan - Bačo, P. Buchta, Gajič - Holík, Podio (90.+1. Vyhnal), Hlinka, Jiráček - Džafič (79. Slaměna), Čanturišvili (88. Železník) - Poznar. Trenér: Kameník.

Jozef Weber (trenér Mladé Boleslavi): "Jsem rád, že jsme postoupili. Ten úkol, který jsme si dali před skupinou play-off, bylo neskončit dneska. Hráči stejně věděli, že by volno neměli. Proto jsem rád, že jsme to zvládli. Co se týče dnešního utkání, bylo složité pro oba týmy. Přestože hráči jsou profesionálové, asi bylo složité se na to připravit. Bylo to důstojné z obou stran. Byl bych radši, kdybychom vyhráli, ale soupeř podal dobrý výkon. Přestože jsme vedli 1:0, zlepšili jsme se paradoxně až po pauze, kdy jsme dostali vyrovnávací branku. Pak ten náš fotbal začal být rychlejší, byly tam šance, ale žádnou jsme neproměnili, proto si soupeř odváží bod. Ode dneška se už v hlavě připravujeme na finálový duel se Zlínem."

Stanislav Hejkal (trenér Teplic): "Utkání pro nás nebylo jednoduché po minulém týdnu. Museli jsme dát dohromady poslední ne fyzické, ale psychické síly po tom, co se tam událo. První poločas jsme hráli velice dobře, měli jsme tam čtyři nebo pět příležitostí, kdy můžeme vstřelit gól, ale nevstřelili. Dostali jsme gól z klasické situace, nepokryjeme Komličenka ve vápně. Ač jsme druhou půli zkraje vyrovnali a měli jsme ještě břevno Hory, myslím si, že po příchodu Máry Matějovského se ta hra dostala úplně jinam a už jsme čekali na konec."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články