Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Zklamání z jednoho klubu vystřídalo nadšení z Fiorentiny. Máme velké cíle, hlásí Barák

Věděl, že změní dres. A dlouho myslel, že jeho další kroky povedou do Neapole. Antonín Barák však nakonec zamířil z Verony do Fiorentiny a přestup si nemůže vynachválit. Nadšený je jak ze stylu hry, tak i ze zázemí i plánů do budoucna, jež míří hodně vysoko. Českého reprezentačního záložníka tak v současnosti trápí jediná věc, vlastní produktivita.

Je nám líto, video expirovalo.
Barák o přestupu do Fioretiny a novém prostředí

"Jsem v super rozpoložení. Jsem v novém prostředí, takže je to nový impulz. Vždy jsou začátky příjemné, vždy máte nějaké očekávání, novou motivaci. Na té vlně se vezu. Jsem na tom dobře zdravotně, cítím se skvěle," řekl Barák.

Fiorentina na něj udělala velký dojem. "Z hlediska fanouškovské základny a stadionu je to úžasné. Je tam úžasná atmosféra, lidi chodí v obrovském počtu. Ve Florencii se fandí jen Fiorentině, zájem o fotbal je tam obrovský. Co se týče zázemí klubu, máme super sportovní centrum. V březnu americký majitel klubu otevírá nové, do kterého dal dvě a půl miliardy korun, 100 milionů eur. Bude to největší sportovní centrum v Itálii, stejné, jako má Tottenham. Bude to jedno z pěti největších na světě. Hrozně se na to těšíme a obrovsky to zvedne kredit klubu," prohlásil Barák.

Vyhovuje mu i herní styl, který praktikuje trenér Vincenzo Italiano. "Chce hrát naprosto ofenzivní fotbal, dominovat v držení míče. Teď jsme pátí v Evropě v držení míče, před námi je Manchester City a další tři týmy. To je úžasná statistika, s výsledky jsme teď nebyli spokojeni, ale předvedená hra byla skvělá. Bohužel nám vypadli někteří hráči. V kádru je obrovská kvalita, hráči, kteří mají nízký věk, obrovský talent. Můžeme si dávat velké cíle do budoucna, myslím, že klub půjde nahoru," dodal Barák.

O tom, že Veronu opustí, bylo jasno už během minulé sezony. Proto nebyl nervózní z toho, že během léta změna dresu dlouho nepřicházela a přesun do Fiorentiny se uskutečnil až na konci srpna.

"Věděl jsem už od prosince, že půjdu pryč. Verona mi řekla, že tam skoro nemůžu zůstat, klub potřeboval i kvůli financím i dalším věcem hráče, o které byl zájem a kterým se povedla sezona, posunout dál. Neztrácel jsem naději, byl jsem v klidu. Krizi jsem měl jediný den na začátku srpna, kdy se stala s jedním klubem taková věc, která mě zklamala. Věděl jsem ale, že to dopadne. Že ten můj trh, jelikož mi není 18 nebo 20 let, začne později," poznamenal Barák.

Připustil, že neměl daleko k přesunu do Neapole, která nyní vede ligu. "První oťukávání byla už na konci dubna. Měl jsem osobní setkání se sportovním ředitelem Neapole. Neříkám, že to vypadalo jako hotová věc, ale byloto na dobré cestě. Fiorentina se do toho vložila ke konci sezony, když už jsem byl zraněný. Pak se řešily i další určité možnosti. Nakonec to dopadlo, jak mělo, jsem za to strašně šťastný. Po všech stránkách jsem velmi spokojen. Je to pro mě super krok k tomu, dál se posouvat a zlepšovat se," řekl Barák.

Hned po příchodu do Fiorentiny se zabydlel v základní sestavě. "Měl jsme telefonát od trenéra a sportovního ředitele Pradeho, kterého jsem potkal už v Udine, jestli jsem připraven. Že budu mít jeden trénink a měl bych nastoupit od začátku. Věděl jsem, že přijdu a musím být hned připraven. V pátek jsem podstoupil zdravotní prohlídku s podpisem smlouvy, v sobotu první trénink a v neděli jsem hrál proti Neapoli," řekl Barák ke své premiéře na konci srpna.

Měl jsem mít víc gólů

K úplné spokojenosti mu chybí lepší produktivita. Přestože měl v sedmi soutěžních zápasech za Fiorentinu dost šancí, skóroval jen jednou v Evropské konferenční lize.

"Je to bída, měl jsem mít o tři čtyři góly víc. Měli bychom víc bodů, beru to i na sebe. S Neapolí jsem měl šanci, pak s Juventusem. Trenér si ze mě dělal trochu srandu, že mě brali, abych pomohl týmu získat nějaké body, že umím dát i nějaký gól a zatím to nevypadá. Pro mě je strašně pozitivní, že se do šancí dostávám. Věřím, že góly přijdou. Pak se vám podaří dát třeba haluz a zlomí se to. Už jsem takové období v kariéře měl," řekl Barák.

O uplynulém víkendu nastoupil proti bývalému klubu Veroně a po výhře 2:0 s Fiorentinou poprvé zvítězil. "Fialkám" patří v tabulce 10. místo. "Bylo to pro mě velmi zvláštní utkání. V posledních zápasech se nám výsledkově nedařilo, i když jsme většinou dominovali. Třeba i s Juventusem. Cítili jsme i napětí od fanoušků, že se to před reprezentační pauzou musí zvládnout. Ať nás lidi třeba vypískají, že zakopáváme balony, ale že musíme získat tři body," uvedl Barák.

Ve Fiorentině je na hostování s opcí, která se za určitých podmínek stane povinnou. "Jsou tam dvě podmínky, obě dvě jsou docela hodně reálné. Věřím, že díky mým výkonům a výkonům týmu se to povede naplnit. Pak mám i nepovinnou opci, kdyby se něco stalo, kdybych byl třeba zraněný. Mám zprávy, že oni to tak dělají. Počítají se mnou dlouhodobě, určitě mě nevybírali kvůli jednomu roku," řekl Barák.

Do reprezentace se těšil o to víc, že v červnu přišel o čtyři zápasy elitní skupiny Ligy národů kvůli zranění. "Mrzelo to. Na druhou stranu nedalo se nic dělat, měl jsme tři zlomeniny v malíčku na noze. Nemohl jsem nohu dát do boty, sedm týdnů jsem měl klid. Chvíli jsem s tím hrál na konci sezony, pak už to nešlo. Přišel jsem se na oba domácí zápasy reprezentace (se Švýcarskem a Španělskem) podívat, užil jsem si to jako fanoušek. Kluci předvedli skvělé zápasy. Chceme na to navázat a udržet se v elitní skupině," dodal Barák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články