Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Stíhací jízda nezachránila poločas z hororu. Češi prohráli se Severními Iry 2:3

Euforie z kvalifikačního vítězství nad Anglií je minulostí. Fotbalová reprezentace vyrovnala proti Severnímu Irsku nejhorší první poločas v samostatné historii, a přestože po změně stran vstřelila dva góly, kousala porážku 2:3. Brankáře Jiřího Pavlenku překonal hned dvakrát Paddy McNair a jednou Johny Evans. Prapor národního týmu pozvedli slepenými trefami Vladimír Darida s Alexem Králem. 

Fotbalisté Severního Irska se radují z gólu na Letné
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Češi podlehli Severnímu Irsku podruhé za sebou a nedokázali ho zdolat popáté v řadě. Příští měsíc je čekají závěrečná dvě utkání evropské kvalifikace. V Plzni 14. listopadu přivítají Kosovo a o tři dny později uzavřou skupinu v Bulharsku.

"Po Anglii byli všichni v euforii, málokdo to čekal. Škoda, že jsme sraz zakončili prohrou. Mělo se na páteční výsledek navázat," řekl stoper Ondřej Kúdela.

Trenér Jaroslav Šilhavý udělal oproti zápasu s Anglií deset změn v základní sestavě, ve které nechal pouze středopolaře Krále. K premiéře v reprezentačním áčku nastoupil Kalvach, v útoku dostal šanci další plzeňský hráč Krmenčík.

Jeho klubový spoluhráč Řezník měl ve 4. minutě první šanci, ale brankář McGovern mu tygřím skokem radost z gólu hlavou překazil. Poté už se však Čechům v netradiční sestavě v úvodním dějství nedařilo. V 9. minutě McNair přetlačil Krejčího a otevřel skóre.

Hosté, kteří ve čtvrtek po třech inkasovaných trefách v závěru prohráli v kvalifikaci v Nizozemsku 1:3, byli rychlejší, vysoko napadali a nutili domácí k chybám v rozehrávce. Po Krejčího minele se neprosadil Boyce, vzápětí nepotrestal další hrubku Kalvacha před poloprázdnou brankou Dallas.

Ve 23. minutě už Ostrované vedli 2:0. Po rohovém kopu prodloužil Cathcart míč, jenž zůstal několik sekund ležet v malém vápně a důrazný Evans ho doklepl do sítě.

Vzápětí zachránil českou reprezentaci od dalšího zásahu proti Whyteovi reflexem Pavlenka, na druhé straně pálil mimo Krmenčík. Ve 40. minutě ovšem domácí inkasovali potřetí. McNair, hrající druhou anglickou ligu v Middlesbrough, si naběhl na kolmici, utekl Hušbauerovi a samostatný nájezd zakončil povedenou kličkou Pavlenkovi.

Češi tak vyrovnali nejhorší první poločas v samostatné historii, za stavu 0:3 šli v pauze do kabin od rozdělení federace dosud jen dvakrát. Fotbalisté Severního Irska skórovali v úvodním dějství třikrát venku poprvé od března 2000.

Šilhavý po pauze prostřídal, jeho svěřenci přidali a v polovině druhé půle dvěma slepenými góly snížili. V 67. minutě Ondrášek přiťukl Daridovi, a i když si hostující brankář na střelu sáhl, vyrazit ji nedokázal. Hned za minutu prošel Král přes několik hráčů, obhodil si obránce, zamířil přesně k tyči a připsal si první trefu v reprezentačním áčku.

"Dostal jsem přihrávku a pak už jen reagoval na hráče. Říkal jsem si, že to asi nebudu přihrávat, protože je těžké někoho hledat před vápnem," popsal Král. "Jsem rád, že jsme alespoň vyhráli druhou půli, když nám první nevyšla," dodal.

Domácí se následně tlačili za vyrovnáním, ale neprosadili se Řezník ani Ondrášek, který sice dostal míč za čáru v nastavení, nicméně za pomoci faulu.

Česko - Severní Irsko 2:3 (0:3)

Branky: 67. Darida, 68. Král - 9. a 40. McNair, 23. J. Evans. Rozhodčí: Kružliak - Vorel, Weiss (všichni SR). ŽK: Ondrášek - McGovern. Diváci: 9139.

Česko: Pavlenka - Řezník, Simič (46. Čelůstka), Kúdela, Krejčí (75. Masopust) - Zmrhal (46. Bořil), Král, Kalvach (46. Darida), Hušbauer (65. Schick), Kopic - Krmenčík (46. Ondrášek). Trenér: Šilhavý.

Severní Irsko: McGovern - Cathcart, J. Evans, Flanagan - McLaughlin, McNair, Davis (64. C. Evans), Thompson (64. Saville), Dallas - Boyce (71. Magennis), Whyte (87. McGinn). Trenér: O'Neill.

Jaroslav Šilhavý (trenér Česka): "V prvním poločase to bylo nervózní, hráli jsme zbytečně vzadu a rozehrávali jsme, i když nás soupeř aktivně napadal. Cítil jsem z hráčů málo pohybu, důrazu. Trošku jsme se hledali, byli jsme ustrašení. Ale změny bych udělal znovu, potřebovali jsme tyhle informace (o hráčích). Nebyl to zápas o body. V příští nominaci se rozhodneme, kdo a jak uspěl či neuspěl, kdo si o to řekl. Druhý poločas jsme uklidnili hru, soupeře jsme zatlačili, vytvářeli jsme si tlak, šance a dali jsme dva góly."

Michael O'Neill (trenér Severního Irska): "Nečekali jsme, že povedeme po poločase 3:0 na půdě takového týmu, jakým jsou Češi. První poločas byl z naší strany skvělý a dali jsme pěkné góly. Ve druhém poločase nás domácí dostali trochu pod tlak. Přišly dva rychlé góly, což bylo trochu nečekané, ale musím pochválit hráče, že výborně bránili. Odvážíme si skvělý výsledek."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články