Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Žilina vyhrála Tipsport ligu, Olomouc porazila na penalty

Praha - Fotbalisté Žiliny vyhráli 13. ročník zimní Tipsport ligy a stali se vůbec prvním zahraničním vítězem v historii turnaje. V dnešním finálovém zápase v Praze porazili svěřenci českého kouče Pavla Hapala Sigmu Olomouc až v penaltovém rozstřelu, když v normální hrací době skončil duel 3:3. Žilina inkasovala za triumf prémii 300 tisíc korun, Hanáci si vysloužili polovinu. Fotbalisté Plzně porazili v utkání o třetí místo Kladno 2:1. Západočechům dnes zajistil na umělé trávě v Edenu vítězství osmnáctiletý útočník David Vaněček, který půl hodiny před koncem zužitkoval centr z pravé strany a rozhodl vyrovnané utkání. Viktoria získala odměnu 100 tisíc korun, poražený celek polovic.

V mrazivém dopoledni se hrál v Edenu vyrovnaný fotbal, ale vedoucí celek slovenské ligy zprvu prokazoval lepší efektivitu v zakončení. V prvním dějství si díky tomu vypracoval dvoubrankové vedení, když se po centrech ze strany prosadili nehlídaní Zlatkovič a Škvarka.

Po pauze Sigma zvýšila tlak a v 72. minutě snížila krásnou trefou Hořavy. Žilina však za dvě minuty rychle odpověděla. Střídajícího Majtana, který rozhodl sobotní semifinále s Plzní, fauloval ve vápně gólman Lovásik, a i když vzápětí chytil českému záložníkovi Kobylíkovi penaltu, na dorážku jeho krajana Rilkeho byl krátký.

Olomouc ale nerezignovala. Brzy zkorigoval skóre hlavičkující kapitán Ordoš a v druhé minutě nastavení poslal Kazár vyrovnávacím gólem utkání do penaltového rozstřelu. V něm se více dařilo Žilině. V jejím dresu se neprosadil jen Mráz, zatímco za Hanáky selhali Hořava a Škerle.

Vrba: Jsem rád, že jsme odčinili prohru s Žilinou

Plzeňský kouč Pavel Vrba si pochvaloval, že jeho svěřenci napravili sobotní semifinálovou porážku s pozdějším vítězem Žilinou. "Jsem rád, že po tom včerejším zápase, který nám hlavně v závěru nevyšel, jsme to dneska dokázali uhrát do vítězného konce," řekl Vrba na tiskové konferenci.

S účinkováním na turnaji byl spokojený i kladenský trenér Martin Hřídel. "Věřím, že pro nás bude stejným odrazovým můstkem jako loni, kdy jsme byli ve finále a jaro se nám pak povedlo. Věřím, že to letos bude stejné," přál si Hřídel, jehož tým figuruje po podzimu na sestupové patnácté pozici v prvoligové tabulce.

Zimní fotbalová Tipsport liga v Praze:

MŠK Žilina - Sigma Olomouc 3:3 (2:0), na penalty 4:2
Branky: 13. Zlatkovič, 24. Škvarka, 74. Rilke - 72. Hořava, 77. Ordoš, 90.+2 Kazár. Penalty proměnili: Majtan, Pečálka, Piaček, Kobylík - Pospíšil, Schulmeister. Neproměnili: Mráz - Hořava, Škerle. Rozhodčí: Kovařík - Moudrý, Koval. Diváci: 150.

utkání o 3. místo:

SK Kladno - Viktoria Plzeň 1:2 (1:1) 
Branky: 29. Šilhan - 5. Krbeček, 61. Vaněček. Rozhodčí: Franěk - Moudrý,
Koval. Diváci: 100.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články