Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zidane jako nový trenér Realu vzbuzuje nadšení i obavy

Madrid - Jmenování Zinédinea Zidanea novým trenérem fotbalistů Realu Madrid vyvolalo rozporuplné reakce. Zatímco například podle Davida Beckhama je jeho někdejší spoluhráč nejlepší volbou na místo odvolaného Rafaela Beníteze, bývalý prezident "Bílého baletu" Ramón Calderón považuje nasazení kouče s minimem zkušeností za velmi riskantní tah.

Zinédine Zidane
zdroj: ČTK/AP

Sám Zidane má jasné cíle. "Jsem šťastný, že jsem tady. V tomhle klubu je nezbytné vyhrávat. Jsme mezi posledními šestnácti v Lize mistrů a cíl je vždy ji vyhrát. Máme k mání ještě dvě trofeje a odteď až do konce sezony se pokusíme je získat," řekl Zidane na své první tiskové konferenci v roli hlavního kouče Realu. Vedle Ligy mistrů může "Bílý balet" triumfovat už jen ve španělské lize, protože z domácího poháru byl kvůli neoprávněnému startu hráče vyloučen.

Životní šance pro Zidanea, risk pro Real

"Může být ještě něco lepšího než tohle? Muž, který byl ve fotbale nejlepší, přebírá náš milovaný klub. Někdo s elánem a vášní, kdo neakceptuje žádný druh neúspěchu... Nejlepší člověk pro tuto práci," napsal Beckham, který se Zidanem hrál za Real v letech 2003 až 2006.

V úspěch někdejšího špičkového záložníka věří i bývalý spoluhráč z Bordeaux a francouzské reprezentace Bixente Lizarazu. "Je zcela oddaný své trenérské kariéře a tohle je jeho životní šance. Zizou jako kouč Realu Madrid mi připomíná Pepa Guardiolu, který měl v Barceloně podobný start. Přeju mu, aby měl i podobný úspěch," řekl Lizarazu.

Skeptici ale zdůrazňují, že třiačtyřicetiletý Zidane nemá trenérské zkušenosti na nejvyšší úrovni a ani na lavičce třetiligové rezervy Realu během roku a půl moc nepřesvědčil. "Přeju Zidaneovi všechno nejlepší, ale bude to mít složité. Jako kouč nemá zkušenosti, což je problém," uvedl pro BBC Calderón.

Připraven na výzvu

Třiačtyřicetiletý Zidane si je vědom, že nemá zkušeností na rozdávání. "Žádný kouč není naplno připravený, o to méně ten, který předtím netrénoval. Ale jsem pozitivní a připravený na výzvu, která mě čeká. Udělám vše pro to, aby to šlo dobře. Navzdory mé minulosti tady teď začíná nová éra a rozhodující bude vyhrávat zápasy," konstatoval Zidane.

S Realem chce hrát útočně a technicky, jak byl zvyklý ze své hráčské kariéry. "Chci hrát útočný, vyvážený fotbal s velkým držením míče. To je můj pohled na fotbal," nastínil. "Pracoval jsem v klubu s (Josém) Mourinhem a (Carlem) Ancelottim a měl jsem jako hráč plno trenérů. Ale nemůžete žádného trenéra kopírovat. Musím to dělat Zidaneovým způsobem," dodal rodák z Marseille.

Zřejmé načasování

Vedení "Bílého baletu" podle Calderóna toužilo po návratu Josého Mourinha, který trénoval Real v letech 2010 až 2013 a v prosinci byl odvolán z lavičky Chelsea. "Vyvoleným byl Mourinho, jsem si naprosto jistý, že byl osloven. Byli si vědomi, že jmenovat Zidanea hned teď je riskantní rozhodnutí, a chtěli, aby Mourinho přišel hned. Ale on se rozhodl, že teď nepřijde," řekl Calderón. "Pokud (Zidane) neuspěje, jsem si jistý, že v červnu bude na lavičce Mourinho," dodal.

Rafael Benítez
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Ochoa de Olza

Načasování Benítezova konce podle Calderóna rozhodně nebylo náhodné. "Vyhodili ho teď, protože pokud to udělali do 15. ledna, musejí mu platit pouze rok plat. Kdyby ho odvolali později, museli by mu platit dva roky," tvrdil Caldéron.

Také podle někdejšího kouče Realu Johna Toshacka se prezident madridského klubu Florentino Pérez odhodlal k velmi riskantnímu kroku. Pérez se ocitl pod palbou kritiky už v létě, kdy odvolal oblíbeného trenéra Carla Ancelottiho a nahradil ho Benítezem. "Zidane byl skvělý hráč, ale jeho trenérské zkušenosti se rovnají nule. Pro Péreze byl Zidane vždycky idolem. Tohle je jeho poslední hod kostkami, a pokud mu nevyjde, budou ve vedení klubu změny," upozornil Velšan Toshack.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články