Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zemřela fotbalová legenda Cruyff. Bylo mu 68 let

Barcelona - Zemřel jeden z nejlepších fotbalistů historie Johan Cruyff. Bylo mu 68 let. Nizozemská legenda bojovala od minulého roku s rakovinou plic. Trojnásobný držitel Zlatého míče ještě letos v únoru prohlašoval, že v boji nad nemocí vede 2:0 v poločase. "Johan zemřel po těžkém boji s rakovinou pokojně v Barceloně obklopen svou rodinou," uvedli představitelé Cruyffovy nadace.

"Po sérii léčení můžu prohlásit, že výsledky jsou velmi pozitivní. Především díky skvělé práci lékařů, lásce lidí kolem mě a mému pozitivnímu myšlení," uvedl v únoru Cruyff, jemuž diagnostikovali lékaři rakovinu plic loni v říjnu. Cruyff dlouhá léta kouřil, přestal v roce 1991 po dvojnásobném bypassu srdce.

Naposledy o sobě dal vědět v tento týden v pondělí. Na svém oficiálním twitterovém účtu poblahopřál nizozemskému týmu PSV Eindhoven za způsob, jakým bojoval v osmifinále Ligy mistrů proti Atléticu Madrid.

Nizozemský fotbal vzdá poctu legendě v pátečním přípravném utkání proti Francii. Utkání v Amsterdamu bude ve 14. minutě přerušeno minutou ticha. Právě číslo 14 amsterdamský rodák v reprezentaci nosil.

Originální střední útočník s číslem 14 na zádech stál v 70. letech minulého století za vzestupem Ajaxu Amsterdam, FC Barcelona i nizozemské reprezentace. Za svoje výkony si "Létající Holanďan" v letech 1971, 1973 a 1974 třikrát vysloužil Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Cruyff s Ajaxem Amsterdam vyhrál třikrát Pohár mistrů evropských zemí a v dresu Nizozemska si zahrál finále mistrovství světa 1974. V letech 1973-1978 prožil jako hráč své první angažmá v Barceloně.

Neméně úspěšný byl Cruyff i jako trenér. Ajax a Barcelonu dovedl k zisku 14 trofejí včetně vítězství v PMEZ, PVP i Superpoháru. S oběma týmy navíc předváděl líbivý útočný fotbal a Španělsko opouštěl v roce 1996 jako Spasitel. Poté se věnoval hlavně své nadaci, která pomáhá mladým fotbalistům i chudým či handicapovaným dětem.

"Děkujeme, Johane. Odpočívej v pokoji," uvedli představitelé Barcelony. "Cruyff po svém přichody do Barcelony definoval novou éru pro klub i celý španělský fotbal," dodal trenér španělské reprezentace Vicente del Bosque.

Ke koučování se držitel nejvyššího nizozemského vyznamenání a neúnavný propagátor ofenzivního fotbalu vrátil až po 13 letech. I kvůli srdečním problémům usedl pouze na lavičku katalánské reprezentace, hrající jeden zápas ročně. Na tento post rezignoval v roce 2013, naposledy Cruyff působil jako poradce Ajaxu, u fotbalu zároveň setrval jako analytik a komentátor.

Je nám líto, video expirovalo.
Legendární fotbalista Cruyff podlehl rakovině

"Moje nejhlubší soustrast rodině. Johan Cruyff je legenda," napsal hráč Barcelony Jordi Alba. "Génius je pryč, ale jeho odkaz navždy zůstane," doplnil záložník Manchesteru United Juan Mata. Hold vzdal Cruyffovi i nový prezident FIFA Gianni Infantino. "Jeden z největších hráčů, které kdy svět poznal," uvedl. "Fotbal je velmi jednoduchý, ale hrát jednoduchý fotbal je nejtěžší věc na světě," připomněl francouzský reprezentant Antoine Griezmann Cruyffův výrok.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC, marca.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články