Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Zemřel Zdeněk Zikán – třetí nejlepší český střelec na MS

Pardubice - Ve čtvrtek zemřel ve věku 75 let bývalý fotbalový reprezentant Zdeněk Zikán. Jeho reprezentační kariéra je trochu zvláštní, za československý národní tým nastoupil pouze čtyřikrát, skóroval však v každém utkání a připsal si celkem pět branek. Vrcholem jeho sportovní kariéry byl světový šampionát 1958 ve Švédsku, kde vstřelil čtyři góly.

Mužstvo Československa na MS v roce 1958
zdroj: youtube.com

Debutoval v dubnu roku 1958 v přípravě proti úřadujícím mistrům světa z Německé spolkové republiky a přispěl k výhře 3:2. Další čtyři branky pak přidal na šampionátu opět proti NSR, Argentině a Severnímu Irsku. Je tak po Oldřichu Nejedlém a Tomáši Skuhravém třetím nejlepším českým střelcem v historii MS. Navzdory vydařenému turnaji už další šanci v národním mužstvu nedostal.

Fotbal hrál Zikán aktivně až do čtyřiapadesáti let a skončil jen kvůli tomu, že si zlomil nohu. Jeho kariéra je spjata s Motorletem Praha (1954-1956), Spartou Praha (1956), Duklou Pardubice (1957-1960) a Hradcem Králové (1960-1970). V lize nastoupil ve 195 zápasech, v nichž vstřelil 68 branek.

Po skončení aktivní dráhy trénoval mládež VCHZ Pardubice, A-tým SK Pardubice a následně ve stejném celku pracoval jako funkcionář. V roce 2004 obdržel Cenu Václava Jíry za zásluhy o rozvoj československého a českého fotbalu.

Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 21. února 2013 ve 13:00 ve smuteční obřadní síni pardubického krematoria.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články