Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zemřel zakladatel legendární dynastie Vladimír Weiss nejstarší

Po dlouhé nemoci zemřel stříbrný medailista z olympijských her v roce 1964 v Tokiu, první z legendárního fotbalového klanu Vladimír Weiss nejstarší. Bylo mu 78 let.

Vladimír Weiss nejstarší
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Havelka

"Otec bývalého reprezentanta a trenéra národního týmu a dědeček člena současného kádru výběru Jána Kozáka byl zakladatelem výjimečné fotbalové dynastie. Je jen málo rodin, jejichž zástupci tří generací si zahráli na vrcholných světových soutěžích," vzdali Weissovi nejstaršímu hold zástupci svazu.

Někdejší obránce Weiss nejstarší si v národním týmu připsal tři starty. Při druhém z nich v roce 1965 neproměnil v bratislavském duelu s Portugalskem penaltu.

Dobový tisk tehdy napsal: "Popluhár ztratil odvahu, Pospíchal též a Kvašňáka ošetřovali v šatně. A tak se rozběhl Weiss. S vůlí odčinit chybu, po které padl gól." Weiss po letech vzpomínal. "Pohnojil jsem to… V 20. minutě začalo hrozně pršet. To už nebylo hřiště, ale bahno. Je třeba vidět brankářův pohyb v posledním zlomku sekundy a já jsem ho neviděl. Riskl jsem a brankář také. Vyrazil to," uvedl v deníku Sme.

Soupeř v čele se slavným Eusebiem zvítězil 1:0 a na konci kvalifikace se radoval z postupu na mistrovství světa do Anglie. Československo skončilo ve skupině s dvoubodovým odstupem druhé.

Weissův stejnojmenný syn reprezentoval Československo mimo jiné na mistrovství světa 1990. Vnuk Vladimír Weiss nejmladší si zahrál za Slovensko pod trenérským vedením svého otce na světovém šampionátu 2010 či na finálovém turnaji ME 2016.

Zdroj
ČTK, sme.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články