Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Zemřel Rudolf Baťa, legenda českého hokeje i fotbalu

Praha - Ve věku 89 let zemřel bývalý hokejový rozhodčí a fotbalový funkcionář Rudolf Baťa. Až do letošního května působil jako uznávaný mezinárodní sekretář v pražské Spartě. 

Rudolf Baťa
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Rodák ze Zlína do roku 1977 rozhodoval hokejové zápasy v Československu i v zahraničí. Představil se na zimních olympiádách v Sapporu, v Innsbrucku a na šesti mistrovstvích světa, pískal také proslulou "sérii století" mezi Kanadou a Sovětským svazem v roce 1972.

"Není mnoho rozhodčích, kteří dosáhli takového renomé jako Rudolf Baťa. Uznání získal například při památné Sérii století v roce 1972, kdy si jeho nominaci vyžádali přímo zámořští profesionálové, kteří jinak evropským sudím příliš nedůvěřovali. Řídil tak tehdy nejen jejich zápasy se Sovětským svazem, ale i souboj s Československem v Praze," uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel bývalý hokejový rozhodčí a fotbalový funkcionář Baťa

Poté se Baťa přesunul k fotbalu. Do roku 1996 působil jako generální sekretář fotbalového svazu i jako člen disciplinární komise UEFA. "Když se někde v zahraničí řeklo Rudi, tak hned všichni věděli, o koho jde. Takže už jen proto to byla skutečná persona," uvedl bývalý reprezentační trenér Pavel Vrba.

Posledních 21 let strávil ve Spartě, kterou reprezentoval na mezinárodním poli. "Odešel velký kus historie Sparty, českého fotbalu i hokeje. Pro český sport je to obrovská ztráta," řekl tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

V rámci ankety Fotbalista roku 2014 byl uveden do Síně slávy českého fotbalu, je rovněž držitelem ceny Českého klubu fair play.

"V hokejovém stejně jako ve fotbalovém prostředí byl navíc znám jako vynikající člověk, odborník a kamarád," řekl Král o Baťovi, který je i členem Síně slávy českého hokeje.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články