Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Zemřel nedostižný rekordman Fontaine, na MS 1958 dal 13 gólů v šesti zápasech

Jméno francouzského fotbalisty zazářilo oslnivým zábleskem na mistrovství světa v roce 1958. Tehdy zaznamenal dosud nedostižný rekord: během šesti zápasů třináctkrát skóroval. Just Fontaine zemřel ve věku 89 let.

Just Fontaine
zdroj: Reuters

Nezapomenutelný výkon na šampionátu ve Švédsku přitom vůbec nemusel Fontaine předvést, protože se na něj dostal jen jako náhradník za zraněného Reného Bliarda.

Francouzské reprezentaci pomohl k bronzovým medailím, v souboji o třetí místo proti Západnímu Německu (6:3) nasázel čtyři branky. Země galského kohouta nestačila pouze v semifinále na vítěznou Brazílii, vedenou tehdy mladičkým Pelém.

Výkon z jediného turnaje řadí Fontaina na čtvrté místo historických tabulek MS po bok Argentince Lionela Messiho. Nejlepší střelec světových šampionátů Miroslav Klose z Německa má na kontě 16 branek.

Fontaine odehrál za národní tým mezi lety 1953 až 1960 celkem 21 zápasů a dal 30 gólů. Další nepřidal i vinou zdravotních problémů, kvůli kterým musel ukončit kariéru už v 28 letech. Později trénoval národní týmy Francie, Maroka nebo v 70. letech nově založený Paris St. Germain.

Rodák z marockého Marrákeše slavil úspěchy i na klubové úrovni. Nejvyšší francouzskou soutěž ovládl čtyřikrát – jednou s Nice a třikrát s Remeší, kde strávil nejlepší roky kariéry. Ve 200 utkáních francouzské ligy nastřílel 165 gólů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články