Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zemřel Bobby Charlton. Legendě Manchesteru United a anglického fotbalu bylo 86 let

Ve věku 86 let odešla velká fotbalová legenda. Zemřel Bobby Charlton, jeden z klíčových členů vítězného mužstva Anglie na mistrovství světa 1966. Charlton ve stejném roce také zvítězil v anketě Zlatý míč. Platí za klubovou ikonu Manchesteru United, za který odehrál 758 utkání. 

Je nám líto, video expirovalo.
Odešla legenda Manchesteru United Bobby Charlton

"Manchester United truchlí nad úmrtím sira Bobbyho Charltona, jednoho z největších a nejmilovanějších hráčů v historii našeho klubu," uvedl Manchester United. "Sir Bobby byl hrdinou pro miliony lidí, nejen v Manchesteru nebo Spojeném království, ale všude na světě, kde se hraje fotbal. Stejně jako pro své výjimečné fotbalové kvality byl obdivován za svého sportovního ducha a čestnost. Na sira Bobbyho se bude navždy vzpomínat jako na fotbalového velikána."

Charlton odehrál v letech 1956–73 za United 758 zápasů. Přežil leteckou havárii v Mnichově v roce 1958, jež rozprášila nadějný tým "Busbyho dětí", a o deset let později dovedl mužstvo k premiérovému triumfu v Poháru mistrů evropských zemí. S Manchesterem také získal tři ligové tituly a jeden triumf v Anglickém poháru.

Manchester United uctil svou legendu na sociální síti X:

Za reprezentaci Charlton nastoupil ve 106 zápasech a odehrál kompletní porci minut na vítězném MS v Anglii v roce 1966, kde vstřelil tři góly. Jeho střelecké rekordy v Manchesteru (249 gólů) a národním týmu (49 gólů) vydržely přes 40 let, než je překonal Wayne Rooney.

Po odchodu z United v roce 1973 působil Charlton dva roky jako hrající trenér v týmu Preston North End, poté prožil krátká angažmá v Irsku či Austrálii. V roce 1984 se vrátil do Manchesteru v roli ředitele a byl několik desetiletí pravidelným návštěvníkem stadionu Old Trafford, kde jedna tribuna nese od roku 2016 jeho jméno. V roce 1994 získal za svůj přínos fotbalu rytířský titul.

Před třemi lety jeho manželka oznámila, že slavný fotbalista trpí demencí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články