Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Zeman nebo Uhrin ml., Plzeň loví trenéra v zahraničí

Praha – Hledání nového trenéra Plzně začíná nabírat na obrátkách. Poté, co angažmá na lavičce úřadujícího českého mistra odmítli Luboš Kozel či Karel Brückner, se vedení Viktorie zaměřilo na dva kouče působící v zahraničí, Zdeňka Zemana a Dušana Uhrina mladšího.

Trenér Zdeněk Zeman
zdroj: Isifa/EPA

Volbou číslo jedna pro plzeňské vedení, které hledá náhradu za končícího Pavla Vrbu, je podle mnoha indicií šestašedesátiletý Zeman. Velezkušený trenér je v současnosti bez angažmá a podle informací deníku Sport by s ním měli zástupci Plzně ještě během tohoto týden jednat o potenciální spolupráci.

Tistkový mluvčí Viktorie Pavel Pillár však odmítl informace komentovat. "My máme ke všem jménům stejné vyjádření. To znamená, že otázka trenéra se v tuhle chvíli samozřejmě řeší, ale žádná jednání nejsou v takové fázi, abychom mohli něco komentovat. Nebudeme komentovat ani konkrétní jména," řekl.

Spojení Plzně se Zemanem má několik racionálních důvodů. Synovec legendárního trenéra Čestmíra Vycpálka se totiž podobně jako Viktoria snaží za každé situace praktikovat ofenzivní styl fotbalu. Sám je proslulý rozestavením 4-3-3, jehož byl průkopníkem. Zároveň má nepřeberné množství zkušeností. V minulosti vedl třeba Neapol, Parmu, Lazio, Fenerbahce Istanbul a naposledy AS Řím.

Velkým plusem je i fakt, že podobně jako Pavel Vrba se nebojí dávat prostor mladým a neznámým hráčům. Pro velký fotbal objevil například Francesca Tottiho či Alesandra Nestu a v Itálii pod jeho vedením začínal i Pavel Nedvěd.

Jeho angažování by však neslo i rizika. Ač se to může zdát neuvěřitelné, nikdy nepůsobil v českém fotbale. Zemanovo jméno sice bylo často spojováno s  reprezentací, ale bylo to spíše přání novinářů a fanoušků než vedení svazu. Problémem by mohl být i jeho vysoký plat a fakt, že je stále pod smlouvou v AS Řím, které mu ročně vyplácí přibližně 27 milionů korun.

Druhým adeptem na uvolněný post by měl být Dušan Uhrin mladší. Šestačtyřicetiletý kouč na sebe upozornil historickým úspěchem v Mladé Boleslavi, kterou v lize v roce 2006 dovedl ke druhému místu. V současné době Uhrin působí v Dinamu Tbilisi, se kterým vyhrál v minulé sezoně titul a i nyní s ním vede gruzínskou ligu.

Sám Uhrin prozradil, že idea trénování Plzně by ho poměrně lákala. "Bylo by to pro mě zajímavé, protože už jsem v české lize dlouho nepůsobil. Plzeň patří v Česku mezi nejlepší mužstva, a pokud by mě oslovila, určitě bych měl o to zájem," řekl syn trenéra vicemistrů Evropy z roku 1996.

Uhrin je však v Tbilisi vázaný smlouvou, která mu končí až za půl roku, a je tedy nejasné, zda by ho vedení klubu pustilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Zeman nebo Uhrin ml. Plzeň má dva hlavní kandidáty na trenérský post
Zdroj
ČT sport, Deník Sport, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články