Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Ze sportovního hlediska je to nesmysl, říká o postupu Brna Koloušek

Přestože v druhé nejvyšší soutěži skončili až na čtvrtém místě, postupují fotbalisté Brna do první ligy. Bývalý reprezentant Václav Koloušek, který se na hřišti podílel na postupu Zbrojovky, lituje hráče Ústí, kteří si vybojovali svými výkony první místo, do Gambrinus ligy se ale kvůli nevyhovujícímu stadionu nepodívají. "Ze sportovního hlediska je to jednoznačně špatně," řekl Koloušek v rozhovoru pro iDNES.cz

Václav Koloušek
zdroj: Isifa

"De facto o postupujícím rozhodla licenční komise a celá liga byla o ničem. Vedle nás a Jihlavy už mohl hrát ligu jen Zlín, takže jsme klidně mohli skončit devátí před Zlínem a taky bychom postoupili. Copak je to normální?" kritizuje poměry v českém fotbale Koloušek.

Šestatřicetiletý brněnský záložník se podivuje, že licenční podmínky jsou v Česku nastaveny tak, že většina klubů druhé ligy si nemůže dovolit postoupit o soutěž výše. V Rakousku, kde Koloušek dříve hrával, jsou podmínky prý nastaveny daleko volněji.

"I tam hrály ligu týmy, které neměly vyhřívaný trávník, a šlo to. A to je to Rakousko," zdůrazňuje, že jižní soused je na tom ekonomicky lépe než Česko. "Vždyť vyhřívaný trávník a světla stojí třeba tolik peněz, kolik je rozpočet klubu na celý rok ve druhé lize. To si u nás myslí, že každý klub vytáhne tolik peněz?"

Podle Kolouška tak je vlastně lhostejné, jak dopadne příští ročník druhé ligy, jelikož postoupit prý stejně mohou jen dva kluby. "Bohemians se vrací do Ďolíčku, takže Zlín může skončit jedenáctý a Žižkov třináctý a stejně půjdou do ligy. To pak můžou hrát druhou ligu jen oni. Pro kluky z Ústí to muselo být hrozné, když si to vykopou zcela suverénně, a nepostoupí," míní Koloušek.

I přesto ale kreativního záložníka těší, že se podívá s brněnským klubem do Gambrinus ligy. "Jsme samozřejmě rádi, že budeme hrát ligu, bodejť by ne. Zvlášť po tom podzimu. I na hřišti se nám povedl zázrak, ale škoda, že jsme neskončili před Sokolovem. To jsme si to mohli užít i na hřišti, protože bylo jasné, že Ústí nemůže dostat podruhé výjimku," říká Koloušek.

Brněnský záložník si věří, že na první ligu ve svém věku stále má, přestože již není z nejrychlejších. Hodně prý záleží na tom, jak Brno doplní kádr před nacházející sezonou. "První liga je víc fotbalová, ale uvidím, jaké úmysly se mnou má vedení. Pokud by se tým poskládal kolem mě, bylo by to jednodušší, protože už nemůžu lítat po hřišti jako v pětadvaceti. Fotbal umím, záleží však, jak bude tým poskládaný. Smlouvu mám do zimy."

Zdroj
iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články