Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Že Keana po rasistickém útoku kritizují spoluhráč i trenér, je hanebnost, řekl Touré

Po utkání v Cagliari se pustili do domácích fanoušků. Kritikou však zahrnuli i svého svěřence, resp. spoluhráče Moise Keana, jenž si dle nich za rasistické pokřiky mohl z části sám. Kouč Juventusu Massimiliano Allegri a zejména obránce Leonardo Bonucci jsou ale za svá slova nyní tvrdě pranýřováni. Opřely se do nich fotbalové hvězdy i média a stoper turínského celku se za prohlášení už omluvil.

Leonardo Bonucci odtahuje spoluhráče Moise Keana po oslavě na hřiště Cagliari
zdroj: ČTK/AP/ autor: Fabio Murru

Opičí skřeky, nadávky i plivance směrem k hráči. To vše musel během utkání italské ligy na hřišti Cagliari přetrpět Moise Kean. Teprve devatenáctiletý italský supertalent dlouho na pokřiky nereagoval, ale když přišel jeho moment, postaral se o pozdvižení.

V 85. minutě v malém vápně doklepl míč do sítě, zvýšil vedení hostů na 2:0 a s kamennou tváří doběhl před největší křiklouny. Beze slov, bez emocionálních gest roztáhl ruce a koukal směrem k fanouškům. Ty to ale nenechalo chladnými a okamžitě hráče černé pleti zasypali novou sadou rasistických urážek.

Když chování příznivců po utkání hodnotili týmoví parťáci Keana Giorgio Chiellini a Miralem Pjanič, za svého kamaráda se postavili. To další spoluhráč Leonardo Bonucci a kouč Massimiliano Allegri ale celou situaci viděli trochu jinak. Ano, zkritizovali chování skupiny na tribuně, ale také se pustili do mladého italského reprezentanta, který si dle nich za urážky a rasistické pokřiky mohl částečně sám.

Jejich slova se ovšem ve světě příliš s pochopením nesetkala. Spíše naopak.

Tvrdou kritiku zejména směrem k Bonuccimu, který přímo prohlásil, že vina je z poloviny na Keanovi, okamžitě zaslali Mario Balotelli, Paul Pogba či Raheem Sterling, jenž se nedávno sám stal terčem rasistických pokřiků při zápase kvalifikace ME v Černé Hoře.

Tvrdá slova volil také Yaya Touré, jenž vůbec nechápal, jak něco takového Allegri s Bonuccim mohli říct.

"Je to něco neuvěřitelného, že něco takového řekne spoluhráč a trenér. Je to asi nejhorší možný scénář, který ve fotbale můžete zažít. Spoluhráč se do vás pustí, říká takové věci… To je nepochopitelné. Nedokážu si představit, jak ho to muselo mrzet," rozzlobil se Touré.

Souhlasila s ním i francouzská legenda a bývalý bek Juventusu Lilian Thuram. "Řekl, že si o to svým chováním Moise říkal. Vyjadřil tak, co si spoustu lidí myslí: že si černoši zaslouží, co se jim děje. Správná otázka ale na Bonucciho je: Co Kean udělal, že si zasloužil tolik urážek? Bonucci nikdy neřekl fanouškům, že to není správné. Radši se pustil do Keana, že si za to může sám. Je to, jako když řeknete ženě, že si za znásilnění může sama, protože se oblékla vyzývavě," řekl znechucený Thuram.

Bývalá opora Manchesteru City Touré po incidentu doufala, že Italská fotbalová asociace tvrdě zakročí, jelikož se podobné incidenty po celém světě opakují a na Apeninském poloostrově je jejich výskyt pravidelný. 

"Už se něco musí stát, jelikož se k tomuto problému musíme neustále vracet. Do té doby, než se lidé na tribunách, ve vládě a vedení nerozhodnou něco udělat, pořád se to bude opakovat. Co uděláme? Přijdeme a pořád budeme mluvit a mluvit a nic se nestane? Snad něco nastane brzy," doufal.

Podle informací italských médií ale fotbalová asociace incident nijak výrazněji trestat nebude. Zavření stadionu, které bylo často skloňováno jako adekvátně tvrdý políček, údajně nenastane z důvodu, že do rasistických urážek a opičích skřeků se zapojilo asi jen 40–50 fanoušků.

Den po incidentu se alespoň omluvil Bonucci, který schytal tvrdou kritiku nejenom od hráčů, ale také od fanoušků. Sociální sítě mu zaplavily tisíce fotek slavícího Keana, kterými příznivci protestovali proti názorům zkušeného stopera.

"Omlouvám se a samozřejmě odsuzuji rasismus. Mojí jedinou starostí teď je, že Moise se stal terčem pro věc, kterou není. On skutečně není provokatér. Udělal pouze jednu věc, dal gól. Navíc slavil úplně potichu bez nějakých gest. Nebyla to jeho chyba," kál se.

Zda však je jeho omluva upřímná, či na základě tlaku, ví jen Bonucci. Kean se ale podle všeho musí připravit, že se podobné incidenty v Itálii budou opakovat. Třeba už ho podruhé spoluhráč z Juventusu i italské reprezentace podpoří.

Zdroj
ESPN, football-italia.net

Hlavní zprávy

Nejčtenější články